За спешна среща със земеделския министър настояват браншови организации от горския сектор

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

За спешна среща с ресорния заместник-министър на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), отговарящ за горите, настояват в писмо до министерството от сдружението “Форест БГ” – браншова организация на физически и юридически лица, извършващи дейности в горския сектор.

В писмото си, изпратено и до медиите, от организацията искат обща среща на министерството и 11-те браншови организации, регистрирани по Закона за горите, във връзка с проблеми, свързани с пазара на дървесина и с нормативните и административни актове, пречещи на нормалната работа на организациите, държавните стопанства, бизнеса и обществото, предаде БТА.

Борсовите цени на промишлената дървесина в Европа се сринаха през последната половин година, а нашата държава вдигна цените на търговете, коментират експерти от бранша. Те настояват за обсъждане на срива на изкупните цени на дървесината и проблемите, които възникват пред сектора, включително и при изпълнение на вече сключените договори, както и за възможни мерки за индексация на цени по предстоящи и вече сключени договори по Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии – държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти (НУРВИДГТДОСПДНГП).

Внос на дървесина от Украйна

Работещите в системата на горите сме ощетени от вноса на дървесина от Украйна, а проблемите трябва да се решат справедливо, коментират още от бранша в Кюстендилско. Според тях в момента много предприятия, работещи с промишлена дървесина в страната, или работят на загуба, или въобще не работят.

Организацията настоява за обсъждане и поемане на ангажименти за преразглеждане на административни актове и указания създаващи неоправдани ограничения в работата на сектора, както и за действия по преодоляване на последствията от решение на ВАС по жалба на WWF България.

Фактическата обстановка се разминава, въпреки правилната юридическа гледна точка, и това създава предпоставки за възникване на проблеми по отношение стопанисването и обгрижването на горски територии, коментират още от организацията. Един от примерите за това е липсата на решение за действия при горски пожари и прокарването на просеки за потушаването им.

Проблем представлявали и текстове от предложените изменения и допълнения в Закона за водите, които също налагат ограничения. Според работещите в бранша трябва да се търси баланс, а не само да бъдат налагани рестрикции.

От “Форест БГ” заявиха, че са получили подкрепа и от страна на други браншови организации в страната.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements