За разплод – само агнета с доказани произход и добра продуктивност

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Само агнета с установен произход и от родители с доказана добра продуктивност, се оставят за разплод, каза завеждащият секция „Овцевъдство” в Института по животновъдни науки – Костинброд проф. д-р Емилия Райчева пред фермерите от Клуба на овцевъда „Св. Георги Победоносец”, съобщават от ССА. Втората важна оценка, която е водеща при отбора на младите животни, се основава на фенотипа – каза д-р Райчева. Агнетата трябва да отговарят на изискванията на отглежданата порода. Предпочита се за разплод  да се оставят животни-близнаци. Подобряването продуктивността на стадата е от голямо значение за овцевъдите и поради тази причина внимателно трябва да се извършва отборът на младите животни, които се оставят за разплод във фермите.

Гл. ас. д-р Таня Иванова запозна присъстващите с основните положения за правилно хранене на агнетата – първото правило е младите животни да имат постоянен достъп до прясна вода. Доброто им развитие зависи от приемането на около 500  cm3 коластра чрез млякото през първите 48 часа след раждането. Между десетия и двадесетия ден става захранването с твърда храна – доброкачествено сено и концентратна смеска. Като най-подходяща гл. ас. Иванова определи готовата стартерна смеска. Тя съдържа 50-70% зърнено-житни фуражи и 20-30% шрот. Агнета за разплод се отбиват при живо тегло около и над 20 kg, при бозаен период 60 дни. До тогава те трябва да получават между 300-400 g концентриран фураж и доброкачествено сено, обясни тя.

Храненето на отбитите агнета не трябва да се намалява, понеже през първите 1-2 месеца след отбиването, животните продължават да растат интензивно. През летния сезон се отглеждат пасищно. Важно е фермерите да знаят, че в този период агнетата трябва да се отделят от възрастните овце и особено в началото да се подхранват с концентрат от 300-400 g. През оборния период храненето се извършва с традиционни фуражи – сено, силаж, концентриран фураж, става ясно от съобщението.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА