Само агнета с установен произход и от родители с доказана добра продуктивност, се оставят за разплод, каза завеждащият секция „Овцевъдство” в Института по животновъдни науки – Костинброд проф. д-р Емилия Райчева пред фермерите от Клуба на овцевъда „Св. Георги Победоносец”, съобщават от ССА. Втората важна оценка, която е водеща при отбора на младите животни, се основава на фенотипа – каза д-р Райчева. Агнетата трябва да отговарят на изискванията на отглежданата порода. Предпочита се за разплод да се оставят животни-близнаци. Подобряването продуктивността на стадата е от голямо значение за овцевъдите и поради тази причина внимателно трябва да се извършва отборът на младите животни, които се оставят за разплод във фермите.
Гл. ас. д-р Таня Иванова запозна присъстващите с основните положения за правилно хранене на агнетата – първото правило е младите животни да имат постоянен достъп до прясна вода. Доброто им развитие зависи от приемането на около 500 cm3 коластра чрез млякото през първите 48 часа след раждането. Между десетия и двадесетия ден става захранването с твърда храна – доброкачествено сено и концентратна смеска. Като най-подходяща гл. ас. Иванова определи готовата стартерна смеска. Тя съдържа 50-70% зърнено-житни фуражи и 20-30% шрот. Агнета за разплод се отбиват при живо тегло около и над 20 kg, при бозаен период 60 дни. До тогава те трябва да получават между 300-400 g концентриран фураж и доброкачествено сено, обясни тя.
Храненето на отбитите агнета не трябва да се намалява, понеже през първите 1-2 месеца след отбиването, животните продължават да растат интензивно. През летния сезон се отглеждат пасищно. Важно е фермерите да знаят, че в този период агнетата трябва да се отделят от възрастните овце и особено в началото да се подхранват с концентрат от 300-400 g. През оборния период храненето се извършва с традиционни фуражи – сено, силаж, концентриран фураж, става ясно от съобщението.