За какви промени ще настояват пчеларите в преговорите за новия програмен период?

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

„Основните ни искания са да намерим по-добро подпомагане и позициониране на сектора спрямо останалите земеделски производства. Търсим неговото място в постоянно обсъжданите зелени мерки, защото там за мен лично има възможност пчеларството да бъде подпомогнато, защото това е дейност, която осигурява биоразнообразие и опрашване на културите. Въпросът е да се намери начин самите производители да получат подкрепа за дейността, която те извършват и за ползите, които дават на обществото“, това заяви Петко Симеонов, председател на сдружение “Биологично пчеларство” в интервю за рубриката на Агрозона по радио Фокус.

„Другото важно нещо е да се интегрира пчеларската програма – това е фонд, който е предназначен изцяло за подпомагане на сектор „Пчеларство“. Нейният дизайн да се направи по-добър и реално да има по-ефективно подпомагане на сектора, защото в момента не мисля, че ефективността на подпомагане е достатъчно добра.

Трябва да се наблегне основно на пазарните мерки, защото в момента имаме определено пазарна криза в сектора, по този начин да подпомогнем всички производители в страната и да развием сектора“, коментира още той.

Какъв е интересът към пчеларската програма?

2020, добиви, Agrozona.bg„Към приема по пчеларската програма през март имаше засилен интерес и то по-конкретно към една от новите мерки за инвестиции в материално оборудване. Това дава възможност на стопаните, всъщност без много големи изисквания към тях, да имат достъп до финансиране за модернизиране на техните стопанства. Наблюденията ми бяха обаче, че имаше по-слаб интерес към закупуване на нови отводки и майки. Имахме малък проблем със забавянето на програмата, което затрудни част от производителите да си изпълнят ангажиментите, но като цяло мисля, че има добра усвояемост. А относно новата програма, към момента тече приемът и моите наблюдения са, че интересът към тази инвестиционна мярка е много засилен“, сподели Симеонов.

Ниски добиви

„За съжаление тази година добивите бяха доста ниски. Всъщност, започнахме с много големи очаквания в началото на сезона, но климатичните феномени, които наблюдавахме тази година – в части от страната изключително сериозна суша, в други части – много засилени валежи и ниски температури, и добивите на колегите, с които работя, са доста под очакваното“, споделя производителят.

Криза на пазара на медбиопродукти, ДФЗ, Agrozona.bg

„В комбинация с ниските добиви, в последните три години наблюдаваме сериозна пазарна криза на пазара на меда. Българският мед е основно експортно ориентиран продукт и пазарът не е достатъчно еластичен да поеме търсенето, което се породи от пандемията с Ковид-19 на по-качествени продукти. Така че имахме комбинация на ниски добиви с неособено високи изкупни цени. Сега очаквам да има някакво увеличение на цената, но за съжаление няма достатъчно количества, с които да отговорим на търсенето на пазара, да се позиционираме и да запазим позициите, които се откриват пред нас“, заяви още Симеонов.

Успяха ли БГ пчеларите да стигнат до рафтовете в големите вериги магазини?

В интерес на истината това беше много неочаквано за нас решение и политика на Министерството на земеделието. Въпреки кратките срокове, лично нашата организация успя да се справи и в момента продаваме в редица търговски вериги. Нашият бранд се казва „Задруга балкански пчелини“. В момента предизвикателството пред нас е да успеем да убедим потребителя, че дори в търговските вериги може да се намери качествен продукт, който идва директно от земеделски стопани, от фермата, и веригата на доставки е скъсена“, заключи производителят.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА