Вижте кои са най-честите нарушения в обектите за храни
През целия месец юни инспектори на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършваха засилени проверки във връзка със старта на туристическия сезон на територията на областите Варна, Бургас и Добрич в 566 обекта за търговия на дребно с храни, сезонни обекти, обекти за кетъринг, заведения за обществено хранене, туристически обекти, предлагащи услугата „all inclusive“, съобщават от Агенцията.
Акцент при проверките са: коректното етикетиране на храните, информацията, предоставяна на мястото на предлагане на предварително неопакованите храни, условията за съхранение на суровини и храни, температурната обработка, хигиената на обектите, личната хигиена и здравословно състояние на заетия персонал.
Сред най-често констатираните нарушения от Агенцията по храните са: необявени алергени, съдържащи се в състава на предлаганите храни, несъответствия при етикетирането на храните, предлагани на блок маси, липса на индивидуално опаковани лъжички за сладолед и др.
47 предписания и 1 акт за установяване на административно нарушение са издадени при проверките, добавят още от БАБХ.