За да сме здрави: До 50% полезни въглехидрати трябва да съдържа храната ни

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Въглехидратите са основен източник на енергия и предоставят глюкоза за мускулите и процесите на обмяна на веществата. Добре е храната да съдържа поне 45% до 50% въглехидрати. Това се казва в насоките за здравословно хранене, които можеха да се намерят на щанда на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет по време на изложението „Агра“ в Международен панаир Пловдив.

Храним се нездравословно

За 7-ма поредна година в Града на виното по времена изложенията бе разположен щанд на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет, където се измерваше кръвната захар и холестерол. През щанда преминаха повече от 400 души. „Около 30-40 % от преминалите теста са с повишен холестерол, а тези с кръвна захар – 20 %. Тези резултати говорят, че хората се хранят нездравословно.“, коментира председателят на асоциацията Елисавета Котова. Тя препоръча консумирането на храни, бедни на мазнини, сол, по-малко тестени изделия и сладкиши, както и поне 30 минути движение дневно.

Три групи въглехидрати

Експертите разделят въглехидратите на монозахариди, дизахариди и полизахариди. В зависимост от това какви въглехидрати се приемат, тяхното разграждане в организма е различно.

Монозахаридите бързо се абсорбират от храносмилателния тракт в кръвния поток и енергията се осигурява почти незабавно. Кръвната захар се повишава бързо, но след кратко време приема отново нормални стойности и чувството за глад се появява отново.

Дизахаридите първо трябва да бъдат разградени в организма до монозахариди- същото се отнася и за полизахаридите. Кръвната захар се повишава по-бавно и ние изпитваме засищане за по-дълъг период.

Поради благоприятния ефект върху метаболизма, болшинството от приетите въглехидрати трябва да са съставени от полизахариди.

Препоръчителен е максимален прием на моно- и дизахариди в рамките на 10% от общата енергийна консумация.

Бързо повишаване нивото на кръвната захар Умерено повишаване нивото на кръвната захар Бавно повишаване нивото на кръвната захар
Монозахариди Дизахариди Полизахариди (сложни захари)
Глюкоза (декстроза)

Фруктоза (плодова захар)

Галактоза

Лактоза (млечна захар)

Малтоза, тръстикова захар, захароза (трапезна захар)

Нишесте

Гликоген

Фибри (целулоза и пектин)

Плодове с високо съдържание на въглехидрати (банани, грозде), мед, бонбони Мляко и млечни продукти, захарно цвекло, бира, ечемик Картофи, зърнени храни, зеленчуци, бобови растения, плодове с ниско съдържание на въглехидрати (ягоди, ябълки), диетични меса
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА