За 2024 г.: Българската цена на яйцата е най-ниска в ЕС

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
5 Минути

След рязкото покачване на цените през 2022 г. и достигането на рекордно високи стойности в края на първото тримесечие на 2023 г., от април 2023 г. насам като цяло цените на яйцата в ЕС се движат на по-ниски нива, основно под влияние на понижението на разходите за производство и най-вече поради поевтиняване на фуражните култури.

Независимо от това, среднопретеглената цена на яйца за консумация клас А (размер М и L) от клетъчно отглеждани кокошки в ЕС за цялата 2023 г. бележи ръст от 22,7% на годишна база, до 230,49 евро/100 кг или около 0,27 лв./бр. (без ДДС). Сходно увеличение се отчита и при средногодишната цена на същия тип яйца от опаковъчните центрове в България – с 22,8%, до 209,52 евро/100 кг (около 0,25 лв./бр.), което е с 9,1% под средното за ЕС.

С появата на огнища от птичи грип в страната и свързаното с това намаление на стоковите носачки, през последните три месеца на 2023 г. на българския пазар се наблюдава съществено покачване на цените на яйцата. Това води до необичайната ситуация цените в България да надхвърлят средното ниво за ЕС.

Средно за 2023 г., цената на едро на яйца за страната нараства с 23,2% на годишна база, до 0,367 лв./бр.. Цената на на дребно се увеличава  с 43,2%, до 0,53 лв./бр.

От началото на тази година цените на яйцата в БГ падат стремглаво надолу

От началото на 2024 г. обаче на българския пазар ценовите стойности се движат в посока надолу, с по- бърз темп от наблюдаваното намаление и на ниво ЕС. Освен понижението на разходите за производство, известен натиск върху цените оказва и повишеният внос на яйца (най-вече от Украйна и Румъния) на сравнително ниски цени. Средната цена по вноса за първите два месеца на 2024 г. е около 0,22 лв./бр. без ДДС и транспортни разходи.

Към 27 май 2024 г. средната цена на яйца от клетъчно отглеждане в България спада до около 0,19 лв./бр.. Тя е с 32,2% по-ниска спрямо началото на януари 2024 г. и с 21,6% под отчетената по същото време на 2023 г. Към края на май 2024 г. българската цена е с 18% под средната за ЕС. При нея е налице понижение с 15,5% от началото на годината и с 21,1% на годишна база до 0,23 лв./бр.

По държави членки, стойностите са в широките граници от около 0,19 лв./бр.в България до около 0,29 лв./бр. в Хърватия. Българската цена на яйцата за периода е най-ниската в ЕС. Тя е близка до отчетената в Литва и с около 0,01 лв./бр. под тези в Чехия, Испания и Кипър. В повечето държави членки се наблюдава поевтиняване на продукта на годишна база, достигащо до 26,4% в Полша. Цените на яйцата в ЕС, вкл. и в България, остават над нивата отпреди началото на войната в Украйна.

Цените на едро и на дребно на яйца в България като цяло отразяват тенденцията при стойностите, докладвани от опаковъчните центрове.

Към май 2024 г. средната цена на едро вече е с 16,7% под нивото отпреди една година (0,305 лв./бр.). Макар и по-слабо изразено, поевтиняване на годишна база се констатира и при търговията на дребно – със 7,4%.

Как може да се променят цените на яйцата през следващите месеци?

Отчитайки конюнктурата на европейския пазар и възможностите за внос на сравнително ниски цени, през следващите няколко месеца може да се очаква цените на яйцата за консумация в България да продължат да се движат под рекордно високите нива от края на 2022 и началото на 2023 г. Стойностите ще зависят и от развитието на цените на фуражите и епидемиологичната обстановка в страната по отношение на птичия грип.


Вижте още:

Два пъти се е увеличил вносът на яйца от чужбина

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА