За 20 години световното производство на месо е нараснало с 45%

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Заради АЧС полученото свинско месо през 2020 г обаче е намаляло с 11 млн. тона

Световното производство на месо през 2020 г. достигна 337 млн. тона, което е с 45% или 104 млн. тона повече от 2000 г., показват данни, публикувани в статистическия годишник за 2022 г. „World Food and Agriculture“ на ФАО .

Отбелязва се, че свинското месо съставлява 33% от общото количество през 2020 г., в сравнение с 39% през 2000 г.

Африканската чума по свинете започна да засяга азиатските страни в края на 2018 г. и продължи през 2019 и 2020 г. Това доведе до спад в световното производство на свинско месо с 11 милиона тона между 2018 г. и 2019 г., като Китай беше най-силно засегнат, и продължи да намалява производството през 2020 г. През 2020 г. в света са произведени 110 милиона тона свинско месо.

Пилешкото месо, което представлява 35% от световното производство през 2020 г., показа най-големия ръст в абсолютно и относително изражение от 2000 г. (+104%, или 61 милиона тона).

Делът на говеждото месо намалява от 24% през 2000 г. на 20% през 2020 г.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА