Юбилей, АМБ: Марина Бракалова получи първия наръчник за етикетиране

Първият брой на току-що излязлото от печат Ръководство за етикетиране на месо и месни продукти бе връчен на Марина Бракалова, зам.-министър на земеделието и храните. Това стана по време на семинар за етикетирането в Риу Правец днес, където вечерта една от най-старите браншови организации ще бъде домакин на пищното си юбилейно тържество. Месопреработвателите очакват гости от другите браншови организации, представители на законодателната и изпълнителната власт, гости от чужбина и др. Основен спонсор на събитието е Белла България.
Изданието е дело на екип от АМБ, МЗХ и БАБХ. Не е случайно това, че поканихме експерти от МЗХ и преди всичко БАБХ да участват с нас в създаването на това ръководство, изтъкна Светла Чамова, изпълнителен директор на АМБ. Направихме го така, че когато от Агенцията по храните дойдат да ни проверяват и започнат да възразяват за нещо, ние просто ще им посочим текстовете, в чието сътворяване са участвали и те – това изтъкна Чамова, намеквайки за буквоедството и много често безумните изисквания от контролните органи на някогашната НВМС към представителите на българската хранителна индустрия по време на прехода и след това.
Ръководството е предназначено за бизнеса с месопреработката, контролните органи, но и за хора, които се интересуват от тези теми. То е резултат от европейски регламент, който влиза в сила от средата на декември тази година.
Светлана Трифоновска