Йордан Чорбаджийски: Нова наредба ще мъчи бизнеса

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Не знам кой ви подведе и коя глава роди това безумие. Така шефът на Национална лозаро – винарска камара Йордан Чорбаджийски коментира новата Наредба за Централния регистър за проследимост на храните, публикувана за обществено обсъждане от МЗм, по време на форума на “Стандарт” “Да! На българската храна”

Ще кажа как е в нашия сектор, продължи Йордан Чорбаджийски. Вината и напитките се следят от МЗм, вързани сме онлайн към агенция митници и НАП. Митниците имат камери в заводите. Следи се движението на стоките. Сега според наредбата трябва да влезе и БАБХ – поредната агенция, която ще влезе да иска нещо. Цялата информация е у вас. Идеята е да помогнем на бизнеса да се развива или да създаваме нови отдели, да назначаваме нови хора, каквито трудно се намират. Затова искам МЗм да каже защо е тази полезна наредба”, посочи шефът на лозарите и винарите, предаде Стандарт.

“Идеята не е наредбата да утежнява бранша и някой да се натоварва, а да се дигитализират регистрите и в крайна сметка да се обединят в един регистър. Има възможност за коментари по време на общественото обсъждане”, каза министърът на икономиката Никола Стоянов. “Целта в крайна сметка е да има прозрачност”, добави той.

 

 

Източник: Стандарт

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама