Яйцата на едро поскъпват на седмична база. За периода 23 – 30 ноември продуктите с размер М се предлагат на цени от 0,15 лв./бр. (Добрич) до 0,20 лв./бр. (Смолян), като в шест области има седмично увеличение в рамките на 0,01 – 0,02 лв./бр., най-чувствително в Хасково. В резултат, средната цена за страната се повишава с 0,01 лв./бр., до 0,18 лв./бр. Това показват данни на Министерство на земеделието и храните.
Цените на яйцата – размер М и L в големите търговски вериги (ГТВ) остават без промяна и са съответно – 0,24 лв./бр. и 0,27 лв./бр. В различните области стойностите са от 0,19 лв./бр. (Пазарджик) до 0,26 лв./бр. В сравнение с предходната седмица, в 11 от областите се отчита понижение с по 0,01 лв./бр., а единствено в София – увеличение, с 0,01 лв./бр.
Стойността в по-малките магазини се запазва на ниво от 0,21 лв./бр. По области, цените варират от 0,18 лв./бр. (Добрич) до 0,24 лв./бр. (Видин, Враца и Монтана). Седмично колебание има единствено в Разград, като продуктът поскъпва с 0,01 лв./бр.
Брашното поевтинява на дребно в големите супермаркети. То се търгува на цени от 0,94 лв./кг (Разград) до 1,05 лв./кг (Перник и Шумен). В сравнение с предходната седмица, ценови изменения се регистрират в Разград, Русе, Силистра, София и Търговище, като и в петте области продуктът поевтинява – от 1,0% до 7,8%. В резултат, средната стойност намалява с 1% на седмична база, до 0,98 лв./кг.
На едро брашното се търгува за 0,78 лв./кг. Цената е от 0,59 лв./кг (Враца и Добрич) до 1,00 лв./кг (Благоевград и Русе). В осем от областите се наблюдават отклонения от -3,0% (Хасково) до +5,7% (Сливен).
При пилешкото месо няма разлика в стойността на седмична база. По тържищата цената е 3, 80 лв./кг., а на дребно – 4, 53 лв.