Явор Гечев: „Евролаб“ няма да се върне отново на границата

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Според министъра директорът на БАБХ не се е справил с поставените задачи

“Евролаб” няма да се завърне отново на границата, за да осъществява фитосанитарен конрол, докато начело на Министерство на земеделието е Явор Гечев“, заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев пред Нова телевизия. “Докато аз съм служебен министър няма как сегашният режим на границата да се промени. В момента работи само държавата в лицето на Агенцията по храните  – както по отношение на пробите, които се взимат н границата, така и по товаро-разтоварната дейност, така и по контрола, който се извършва в лаборатория. И това няма да се промени”, подчерта той.

Министърът беше категоричен, че всичката информация, която се изнася в публичното пространство, по-скоро е за помещенията, които използва „Евролаб” на границата. „Те нямат нищо общо с осъществяването на самия граничен контрол.  Там се водят редица дела. Дори по изземането на съответните помещения – БАБХ не е субект. Тоест ние нямаме права да ги изземем. Това е в правомощията на областния управител”, подчерта Гечев.

По думите му той самият е издал заповед за проверка в БАБХ за всички данни, които са изнесени до момента. „След като има обществен интерес, аз съм длъжен да реагирам. Ако официалният контрол на МЗ каже, че има какъвто и да е проблем от какъвто и да е служител – лично ще вкарам всяко едно от нещата в прокуратурата. проверяваме всичко. Но тази политическа дъвка като че ли стана малко повече. Немога да разбера къде е проблемът?”, попита министърът.

Той коментира и изнесените данни за дело, което е загубено от БАБХ заради липса на платена такса. „Аз не изпращам представители в съда. Изпраща ги самата агенция, която има специално представителство. Това дело не е загубено. Това, което знам, с тази квитанция, която преди ден уж не беше платена, се жали допълнително в съда. Но казах – независимо какво професионално представителство ще осъществява държавата – лабораторията няма да влезе на границата – поне докато аз съм министър”.

Гечев коментира и уволнението на шефа на БАБХ. „Имам еднакъв аршин към всичките си служители. Преди три седмици му бяха поставени редица задачи, които не бяха свършени. Дори и половината от тях”, подчерта министърът.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА