Ясни правила и стандарти за работа поискаха млекопреработватели

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

„Светлата част на бизнеса иска ясни правила и ясни стандарти, за да имат предприятията еднакви условия за работа. Това е важно, за да има конкурентноспособност“, посочи председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров по време на дискусията “Да! На българската храна”, предаде standartnews.com.

За сериозни сътресения в сектора на млекопреработването говори Димитър Зоров, като посочи: „Негласното мнение на министъра на земеделието е, че има ръст в производството на храни, но ние отчитаме обратното, особено на млечни продукти от мляко“. В противен случай, по думите му, международни компании с дейност в България ще продължат да напускат страната.

Българските производители настояха още за намаляване на ДДС за храните със ставка между 5% и 10%. Необходимо е спешно подпомагане на животновъдството – в момента около 50% от млякото и млечните продукти не са български. Нужно е също да се изработи насока на развитие на сектора, настояват от асоциацията.

Изпускаме срокове

България изпуска срока за екшън плановете, които ще осигурят свободно движение на храни в Европейския съюз и извън него по време на криза и извънредни мерки, каквито се вземат по време на пандемия или друг вид криза. Това алармира Марияна Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България по време на дискусията на „Стандарт”. Срокът за представяне на национално становище изтича на 3 май. “Какво се прави по въпроса? Никъде не се обсъжда, никой не ни е викал за консултации”, каза Кукушева.

По време на дискусията производители и преработватели в хранително-вкусовата и питейната индустрия бяха единодушни, че е необходимо намаляване на ДДС за храните. Други проблеми, по които трябва бързо да се намери решение, са мерки за изсветляване на сектора, ясни стандарти за производство, политики за подкрепяне на българските суровини и продукти.
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА