Димитър Зоров: Политическият прочит на протестите е само във фантазиите на министър Вътев, който се чуди как да се оправдае за несвършената работа през последните месеци

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
14 Минути

След като един човек не се е справил със своите ангажименти е съвсем логично той да си подаде оставката 

Двама представители на две от групите протестиращи земеделски производители бяха гости в предаването на Бтв „Тази сутрин“. Това са Димитър Зоров, председател на Съюза на говедовъдите в България и Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Дебатът между двамата протече гръмко и еуфорично, ето и какво споделиха те в ефира на Бтв по отношение на земеделските протести и проблемите в сектора.

„Тъй като прочетохме информация, че на протеста пред МС вчера са присъствали шепа самозванци, ще ви дам информация за това колко стопани са присъствали всъщност. Имаме списък. От биволовъдите са присъствали собственици на 2900 животни, които представляват 34% от общия брой. От говедовъдите са присъствали собственици на 35 573 говеда, което съставлява 42% от всички селекционни млечни животни, които произвеждат около 65% от българското краве мляко на пазара. Вчера присъстваха и собствениците, заедно и с техни работници от оранжерийното производство. При положение, че има общо 3000 дка отопляеми оранжерии, вчера на протеста присъстваха собственици на 2500 дка или 85% от общото производство. Тези хора трябва да се уважават и не мисля, че е редно да бъдат обиждани от министъра на земеделието, че това е „един автобус хора“, заяви Димитър Зоров.

„Протестите на земеделските производители в страна ще продължат, защото Инициативният комитет, представляващ 26 браншови организации от земеделския сектор, не са удовлетворени. Диалогът между Министерство на земеделието, Правителството и браншовите организации е скъсан. За да докажа това, съм подготвил папка с документи, защото ние обичаме да говорим с факти. Министър Вътев си позволява от националния ефир да заблюждава българските зрители, особено земеделците, че всички са добре дошли за преговори. Но това не е така и документите могат да го докажат. От ноември месец насам сме изпратили десетки писма с искане за среща с министъра и не сме получили отговор на нито едно от тези писма. Сега, когато протестите започнаха, министъра реши да обяви, че е готов за диалог. Но вече е късно за това. По време на вчерашния протест пред сградата на Министерски съвет, внесохме официално  деловодството всички налични документи, както и Декларация с исканията на Инициативния комитет. Входирахме и писмо с искане за среща с министър-председателя“, допълни той.

„Миналата седмица се проведе и протест пред сградата на Министерство на земеделието. Тогава се срещнахме с министъра, но вече не за да търсим диалог, а за да му поискаме оставката. Защото от ноември насам всичко, което сме предложили не е било взето предвид и изпълнено“, подчерта още той.

В Меморандума, който е подписан сега от колегите от БАК с Правителството, няма никаква конкретика и никаква яснота. Във финансовата част се посочва, че обсъжданите средства ще бъдат отпуснати евентуално след разрешение от ЕК. Тоест, нищо конкретно няма, има само условности“, заяви Зоров като допълни, че още септември всички организации заедно са подписали още един Меморандум, но той не е бил изпълнен в цялост.

Дори след подписа на премиера и финансовия министър в този меморандум от септември месец има неща, които останаха неизпълнени. Този горчив опит от тогава ни кара да не сме сигурни и в изпълнението на настоящия меморандум. Нямаме гаранции, че тези неща, които са договорени, действително ще се случат. В него има и много препъни-камъни. Как смятате, че комисарят по конкурентноспособност ще погледне на това предложение, в което от едни хора се иска да докажат загуби, а от други не?“, запита още Зоров.

„Проблемът с предишния меморандум беше, че ние задължихме държавата да проучи възможността за увеличаване на таваните за подпомагане по украинската помощ. След съгласуване с ЕК обаче, този таван беше увеличен с 30 000 евро. Комисията на този етап казва, че таванът не може да се увеличи повече или да отпадне“, коментира от своя страна Караколев.

„В меморандума ясно беше записано, че в срок до 30.09.2023 г. ще бъде изплатен общият размер от 215 млн. по помощта. Тези средства, в такъв размер обаче, не бяха изплатени. Освен това, по отношение на таваните, в Меморандума също ясно беше записано, че ще се приеме национално решение и министър-председателя ще проведе разговори с председателя на ЕК за отпадане на таваните. Никъде не фигурира думата „АКО Комисията приеме тези условия“. Беше поет твърд ангажимент, който не бе спазен“, поясни Зоров.

Оранжерийните производители без подпомагане по мярката заради войната от 2022 г. насам

„Всички оранжерийни производители попадат в този праг. Всички те са достигнали таваните по помощта още през 2022 г. От тогава насам те не са получавали никакво подпомагане, въпреки, че последиците от войната в Украйна за тях продължават. Не се очертава те да получат пари по мярката нито тази, нито следващата година, ако срокът на прилагане по помощта бъде удължен. Това е една от причините, поради които ние настояваме за отпадане на този таван. Защото тези хора също заслужават да бъдат подпомогнати. Те въпреки се са големи, също продължават да работят на загуба и имат нужда от тези средства. В момента от 3000 дка отопляеми оранжерии има засадени 300. Това е реакция на невъзможността на производителите да се справят със ситуацията и да продължат да произвеждат продукция без подпомагане. Тези хора са на пълна загуба и това не е конкурентноспособност. Същото важи за големите животновъдни ферми“, допълни още той.

„Към момента има Европейски регламент, която фиксира това, че едно стопанство не може да получи повече от 280 хил. евро“, заяви Караколев.

С действията си в момента БАК върши кризисен пиар. Причината е, че част от тези неща, за които те говорят сега, ние сме алармирали за тях още през ноември месец, но никой не е пожелал да ни чуе. Още тогава поискахме, преди да бъде гласуват бюджетът за 2024 г., в него да бъдат заложени средствата за подпомагане по украинската мярка. Тогава това нещо не се случи, а сега правим пожарна команда“, коментира ситуацията Зоров като допълни, че срокът на прилагане по помощта е до 30 юни 2024 г. и другите европейски страни изплащат всички средства по мярката до тази дата.

Сега ще бъдат изплатени част от средствата. Има възможност помощта да бъде удължена и след 30 юни. Ако това се случи, тогава и другата част от средствата по мярката може да бъдат изплатени“, добави  от своя страна Караколев.

„Добре, но какво ще се случи ако помощта не бъде продължена“, запита Зоров, като даде пример със съседна Румъния, където е прието решение в срок до 30 юни да бъде изплатена цялата помощ, а не само част от нея.

„В нашата Декларация сме предложили още много различни неща. От края на тази година, хората с пасищни животни няма да могат да пасат по парковете и да ползват пасторализъм. Ние сме предложили това да бъде променено и срокът да бъде удължен след 2024 г. Това е голям проблем за производителите в Рила, Пирин и Централен Балкан. Ще дам пример – в Австрия животните могат да пасат до 2500 м. надм. височина, в България до 1500 м. – защо?“, коментира Зоров.

„Друг проблем за земеделците в момента – не можем да обеззаразяваме семената с инсектици, те ще изгният. Нов пример – Румъния, Холандия и Франция имат дерогация за това“, допълни още той.

По отношение на тези теми, Караколев коментира, че „когато тръгваш да преговаряш в Правителството, набелязваш едни основни теми. По финансовата част постигнахме консус, предстои в законодателната част да бъдат обсъдени и част от тези проблеми. Има определени работни групи, които да работят по тях“

„Ние имаме конкретика. Това, че колегите са посочили в меморандума например един Закон за арендата не значи, че той ще се случи. Председателката на Комисията по земеделие още сега заяви, че този Закон за арендата е невъзможно да се случи. Ноември месец ние искахме това нещо, тогава БАК излезе и каза, че не ни подкрепя, а сега нещата се промениха“, контрира го Зоров.

Причините да искаме оставката на министър Вътев са много и вчера сме ги внесли за разглеждане в МС. Това, което сме искали и това, което БАК говорят сега частично, сме го поискали още през ноември, но нищо не се случи тогава. Един пример за това е Стратегическия план. Това е бъдещето на земеделието в България през следващите 4 години. Тази година стопаните получиха 25% по-малко обвързано подпомагане. Получиха 1/3-та от необвързаното подпомагане. И тези намаления ще продължат и през следващите години. Искахме тези неща да бъдат променени. Сега БАК също говорят за промяна на Стратегическия план, като Светлана Боянова, която е изпълнителен директор на БАК, е човека създател на този план. Пълен nonsense“, заяви Зоров.

„Господин Джиков, който напусна БАК, е типичният пример за политическо лице и за това как при малко по-голямо медийно внимание, той може да излезе и да направи собствен пиар, коментира Караколев. Ние не искаме да се фокусираме върху политическите теми“, сподели Караколев.

Зоров веднага го контрира, като обясни, че искането за оставка на министъра не е политическо. След като един човек не се справил със своите ангажименти е съвсем логично той да си подаде оставката, сподели още той.

„В България има 200 браншови организации. Докато няма Закон за браншовите организации, който да регламентира кои са национално представените организации и каква е тяхната роля в браншовия живот, всяка организация може да си иска поотделно каквото си поиска“, коментира Караколев.

„На хората вече им е омръзнало. Тези браншове трябва да се управляват от хора в бранша, които са произвели продукция, които могат да покажат какво са направили“, заяви Зоров.

Караколев отговори и на запитване на водещата Мария Цънцарова, по отношение на обвинение към него, че опитва да представлява сектор овце и кози, а самият той няма собственост.

„Това не е вярно, имам 40 овце“, заяви Караколев, като по отношение на производството той сподели, че годишно произвежда 30 агнета.

„Ето това е човек, който претендира, че управлява един бранш с дългосрочна стратегия“, заяви саркастично Зоров.

„Ще претендира който може, а не който иска“, откликна Караколев.

„Не който може, а който го докаже“, отвърна му Зоров.

Политическия прочит на протестите е само във фантазиите на министър Вътев, който се чуди как да се оправдае за несвършената работа през последните 9 месеца.

Запитан от Цънцарова кой искате да управлява сектора, Зоров отговори, че ИК не се намесва в избора на политиците, но настоява длъжността да бъде заета от човек, който да върви по дневния ред и да се съобразява с необходимостите на сектора в момента.

“Не искаме нищо ново, вземете за пример правилата, мерките и подпомаганията в съседна Румъния. Ние сме на един пазар с тях, не можем да бъдем конкурентноспособни, ако не сме подпомагани еднакво”, допълни още той.

До кога ще продължат протестите на земеделците?

„Протестите ще продължат до когато решат хората. Вчера помолихме протестиращите да се приберат, защото не могат безкрайно да са на улиците. Апелирахме да изчакаме ротацията и естествения протест. Ние сме дали оценката си за министъра, сега оставяме политиците да си свършат работата, именно сега, когато те сами си поставят оценка преди ротацията.“, коментира Зоров.

„Щом вие сте доволни от министъра, защо протестирахте, защо затваряхте пътища и два пъти протестирате“, запита Зоров.

„Държавната власт не трябва да се използва за репресии. Вчера министър Вътев, заедно с неговата армия от проверяващи, са отишли на проверка в Кърджали в момент, когато фермерите са на протест в София. Защо не проверяват овцефермите? Ще ви кажа защо, защото е Симеон Караколев и той стои до министъра, посочи Зоров. Като проверяват, да проверяват всички еднакво“, заключи той.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА