Спад от 21.4% бележи обработката на плодове в консервните фабрики в България

Мариана Климентиева
Мариана Климентиева
3 Минути

Данните сочат, че през преработвателните предприятия са минали 91,6 хил. тона плодове

През миналата година от консервните фабрики в страната са преработили под 100 хил. тона пресни плодове. Това показват данните на агростатистиката на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Данните сочат, че през преработвателните предприятия са минали 91,6 хил. тона плодове, което е с 21.4% по-малко от предходната година.

Произведена е 64,7 хил. тона готова продукция от плодове, a готовата продукция от зеленчуци е 84,4 хил. тона (включително плодово-зеленчукова и от гъби). С най-голям дял от преработените плодове са черешите, ябълките, прасковите и сливите. От преработените зеленчуци с най-голям дял са доматите, пиперът и картофите.

От преработените плодове с най-голям дял са доставените от български производители –45%,

следват внос от трети страни – 23%. Предприятията стопанисват 838 хектара площи, от които са доставени 12% от преработените плодове. Данните в агростатистиката показва, че са преработени 106,7 хил. тона пресни зеленчуци , с 2.3% по-малко от предходната година.

От преработените пресни зеленчуци с най-голям дял са доставените от български производители – 85%, следват доставките от ЕС – 8%, и внос от трети страни – 2%. От площите, стопанисвани от предприятията (162 хектара), са доставени 3% от преработените зеленчуци. На ишлеме са преработени 2% от зеленчуците.

В производството на готова продукция от плодове количеството вложени плодови концентрати и други междинни продукти са 6 826 тона,

като най-много са количествата от череши, сливи и малини. В производството на готова продукция са използвани 8 358 тона зеленчукови концентрати или други междинни продукти, като 60% от тях са местно производство, 20% са доставки от ЕС и останалите 20% са внос от други страни.

Най-големи количества зеленчукови концентрати и полуфабрикати са от домати– 4 710 тона, а от пипер са вложени в производството 1 069 тона и гъби 2 хил. тона. Готовата продукция от преработени плодове, реализирана в страната, е 36,9 хил. тона.

Изпращанията за ЕС са 28,9 хил. тона, износът за трети страни е 6,1 хил. тона.

Мариана Климентиева е магистър по „Журналистика“ в Софийски университет "Климент Охридски". Кариерата ѝ започва през 2004 г. Работила е за водещи печатни и онлайн издания, сред които в."Телеграф", в."Монитор", stolica.bg, economic.bg. Специализира в ресори като земеделие, икономика и актуални новини, като се стреми винаги да поднася задълбочена и обективна информация. В Аgrozona приоритет са й теми, свързани със съвременните тенденции в земеделието, устойчиво развитие, иновации в аграрните технологии и европейски политики за селските райони.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама