Ясен е бюджетът за интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Приемът тази година по интервенцията приключва след броени дни

Ясен е бюджетът за интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“, която е част от Стратегическия  план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година, след като Министерство на земеделието и храните публикува заповед на министър Кирил Вътев с финансовата рамка по нея за 2025 г. и 2026 г. За двете години са определени средства в размер на 24 165 304,62 лв. съответно за 2025 г. и 2026 г.

В момента по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“ тече прием, който бе удължен до края на ноември т.г. като стопаните имат възможност да приключват заявленията си по електронен път в Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФ „Земеделие“. От ДФЗ уточняват, че документ „Данни за лозарското стопанство и заявени дейности за подпомагане“ от заявлението за предоставяне на финансова помощ в СЕУ e достъпна за зареждане на данните за лозарското стопанство на кандидата от Лозарския регистър. Инструкция за стъпките, които следва да се предприемат от кандидатите е налична на началната страница на СЕУ, в секция „Документи“, „Декларации в лозаро – винарския сектор“, „Инструкция за зареждане на данни от Лозарски регистър в заявление по ПКЛ“ на адрес: https://seu.dfz.bg/drupal/?q=node/55.

След зареждане на справка за имотите в СЕУ, за улеснение на кандидатите е наличен панел “Статус на заредени парцели и имоти от последно зареждане”, където е налична информация за всички заредени парцели и имоти от лозарското стопанство с актуалния им статус. При открит грешен запис, кандидатите следва да се обръщат към Изпълнителна агенция по лозата и виното за допълнителна информация и при необходимост от корекция на въведените данни в Лозарския регистър.

Кандидатите по интервенциите в лозаро-винарския сектор подават документи за финансова подкрепа единствено чрез Системата за електрони услуги (СЕУ)  на ДФЗ с квалифициран електронен подпис (КЕП). Срока за подаване на документите е до 30.11.2023г.

На следния адрес https://seu.dfz.bg/drupal/ са публикувани инструкции за попълване и подаване на заявление за подпомагане по интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА