Япония отмени ембаргото върху вноса на говеждо месо от Италия, след като вече го направи за други страни в ЕС като Франция, Ирландия, Нидерландия, Полша, Дания и Швеция.
Това е голям успех за търговската дипломация на ЕС, заявиха в общо съобщение до медите еврокомисарите Витенис Андриукатис, Сесилия Малстрьом и Фил Хоугън, които са отговорни съответно за безопасността на храните, търговията и земеделието. Всички усилия на Комисията бяха насочени към отваряне на японския пазар за говеждо месо и продукти от такова от всички държави членки. Очакваме скоро Япония да отвори пазара си и за останалата част от ЕС.
През 2001 г. Япония забрани вноса на говеждо месо от ЕС с мотива, че съществува риск от гъбична енцефалопатия по говедата. Това бе против международните стандрати на Световната организация за здравето на животните и не бе взет под внимание строгият контрол и превантивните мерки, които ЕС взе, за да гарантира безопасността на европейското говеждо месо и продукти от него.
През 2013 г. износът на говеждо месо и продукти от него от ЕС за Япония бе възобновен. Стойността му през 2015 г. бе 4,7 млн.евро.