В сезона на свежите ягоди може би не е лоша идея да се замислим за ползите, които малките червени плодове могат да донесат за здравето ни. Освен, че са много ароматни и вкусни, много проучвания показват, че консумирането на ягоди е свързано с намален риск от много хронични заболявания. Освен това те могат да подобрят здравето на сърцето, да понижат нивата на кръвната захар и да помогнат за превенция на рак.
Здраве на сърцето
Сърдечните заболявания са най-честата причина за смърт в световен мащаб. Проучвания са установили връзка между горските плодове или ягодите – и подобряването здравето на сърцето. Според проучване при хора на средна възраст с установени рискови фактори за сърдечни заболявания, плодовете могат да подобрят HDL (добрия) холестерол, кръвното налягане и функцията на кръвните тромбоцити.
Ягодите могат също така да:
- подобрят състоянието на антиоксиданти в кръвта
- намалят оксидативния стрес
- намалят възпалението
- подобрят съдовата функция
- подобрят липдения профил но кръвта
- намалят вредното окисляване на LDL (лошия) холестерол
Регулация на кръвната захар
Когато въглехидратите се усвояват, тялото ни ги разгражда на прости захари и ги освобождава в кръвта. Тогава започва да отделя инсулин, което казва на клетките да вземат захарта от кръвния поток и да го използват за гориво или съхранение. Дисбалансите в регулирането на кръвната захар и диетите с високо съдържание на захар са свързани с повишен риск от затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечни заболявания Ягодите изглежда забавят обработването на глюкозата, така и на инсулина след прием на богата на въглехидрати храна. По този начин те могат да бъдат особено полезни за предотвратяване на метаболитен синдром и диабет тип 2.
Превенция за рак
Ракът е заболяване, което се характеризира с неконтролиран растеж на анормални клетки. Образуването и прогресията на рака често са свързани с оксидативен стрес и хронично възпаление. Редица изследвания предполагат, че плодовете могат да помогнат за предотвратяване на няколко вида рак чрез способността им да се борят с оксидативния стрес и възпалението . Защитните ефекти на ягодите се дължат на елаговата киселина и елагитанините, за които е доказано, че спират растежа на раковите клетки.