Ягодите подобряват здравето на сърцето и понижават нивата на кръвната захар

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

В сезона на свежите ягоди може би не е лоша идея да се замислим за ползите, които малките червени плодове могат да донесат за здравето ни. Освен, че са много ароматни и вкусни, много проучвания показват, че консумирането на ягоди е свързано с намален риск от много хронични заболявания. Освен това те могат да подобрят здравето на сърцето, да понижат нивата на кръвната захар и да помогнат за превенция на рак.

Здраве на сърцето

Сърдечните заболявания са най-честата причина за смърт в световен мащаб. Проучвания са установили връзка между горските  плодове или ягодите – и подобряването здравето на сърцето. Според проучване при хора на средна възраст с установени рискови фактори за сърдечни заболявания, плодовете могат да подобрят HDL (добрия) холестерол, кръвното налягане и функцията на кръвните тромбоцити.

рецепти, ягоди, Agrozona.bgЯгодите могат също така да:

  • подобрят състоянието на антиоксиданти в кръвта
  • намалят оксидативния стрес
  • намалят възпалението
  • подобрят съдовата функция
  • подобрят липдения профил но кръвта
  • намалят вредното окисляване на LDL (лошия) холестерол

Регулация на кръвната захар

Когато въглехидратите се усвояват, тялото ни ги разгражда на прости захари и ги освобождава в кръвта. Тогава започва да отделя инсулин, което казва на клетките да вземат захарта от кръвния поток и да го използват за гориво или съхранение. Дисбалансите в регулирането на кръвната захар и диетите с високо съдържание на захар са свързани с повишен риск от затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечни заболявания Ягодите изглежда забавят обработването на глюкозата, така и на инсулина след прием на богата на въглехидрати храна. По този начин те могат да бъдат особено полезни за предотвратяване на метаболитен синдром и диабет тип 2.

Превенция за рак

Ракът е заболяване, което се характеризира с неконтролиран растеж на анормални клетки. Образуването и прогресията на рака често са свързани с оксидативен стрес и хронично възпаление. Редица изследвания предполагат, че плодовете могат да помогнат за предотвратяване на няколко вида рак чрез способността им да се борят с оксидативния стрес и възпалението .  Защитните ефекти на ягодите се дължат на елаговата киселина и елагитанините, за които е доказано, че спират растежа на раковите клетки.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА