Скрита заплаха в опаковките: Химикали в храната ни – как да се защитим?

Мариана Климентиева
Мариана Климентиева
3 Минути

По време на проучването са изследвани над 14 000 вещества, за които известно, че се използват в хранителната промишленост

Масовото производство и опаковане на храни, целящи да удължат срока на годност и да подобрят външния вид, крие сериозна опасност за здраве. Ново международно проучване разкрива тревожна истина: над 3600 химически вещества. Сред тях има и такива, за които се смята, че могат да увеличат риска от рак, информира “Нова телевизия”.

Химикали са открити в кръв, коса, урина и дори кърма

По време на проучването са изследвани над 14 000 вещества, за които известно, че се използват в хранителната промишленост. Около 25% от тях успешно са успели да преминат в храната, а чрез нея и в хората. Според авторите на изследването около 100 от тези химикали се считат за опасни за човешкото здраве и трябва да се проучи по-детайлно как са мигрирали, тъй като поне в Европа има доста строги правила какви материали да се използват за опаковане на храни.

Супермаркетите са пълни с пакитирана храна и дори няколко парченца плод вече се продават в малки, кокетни опаковки, за да са по-удобни за консумация.

“Това, което ме притеснява особено много е, че има неизвестни, непроверени химикали, които се просмукват от опаковките и отиват в храната. Проучването, което публикувахме наскоро, се нарича “Визията за по-безопасни опаковки за храни и опасенията за общественото здраве като двигател за промени”.

То излага подход, или концептуална рамка, за тестване на опаковки за храни и материали, които влизат в контакт с храни, за да се гарантира, че са напълно безопасни. Не само безопасни в смисъл, че отговарят на сегашните регулаторни изисквания, но напълно безопасни в смисъл, че не изпускат опасни химикали, или непроверени химикали в хранителните продукти”, твърди изследователят доктор Джейн Монка.

Учените са открили, че някои храни са склонни да абсорбират повече химикали от опаковките. Сред тях са такива с по-голяма киселинност като доматен сос или пък мазни като лазаня. Миграцията на химикали е по-голяма и при топлинна обработка, когато ястието например се готви в микровълнова печка без да се вади от опаковката. И тъй като все по-често разчитаме на такава храна, това може да има връзка с увеличаване на някои заболявания.

Мариана Климентиева е магистър по „Журналистика“ в Софийски университет "Климент Охридски". Кариерата ѝ започва през 2004 г. Работила е за водещи печатни и онлайн издания, сред които в."Телеграф", в."Монитор", stolica.bg, economic.bg. Специализира в ресори като земеделие, икономика и актуални новини, като се стреми винаги да поднася задълбочена и обективна информация. В Аgrozona приоритет са й теми, свързани със съвременните тенденции в земеделието, устойчиво развитие, иновации в аграрните технологии и европейски политики за селските райони.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама