В Европа ядат най-много американски, аржентински и японски яйца

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Глобалният пазар на яйца не изглежда толкова привлекателен, колкото преди година

Износът на яйца от ЕС е намалял с 25 000 тона през първото тримесечие на 2020 г. в сравнение с данните, отчетени година по- рано.

Според последната таблица за селскостопански пазар, публикувана от Европейската комисия, обемът на яйцата, изнесени от държавите-членки, е спаднал от 96 000 тона през първото тримесечие на 2019 г. на 71 000 тона през първите три месеца на 2020 г. Едно от обясненията може да бъде увеличаване на вътрешното потребление по време на първата пандемична вълна, която удари Европа.

Глобалният пазар изглежда твърде променлив за момента, като само Сингапур, Швейцария и Япония поддържат търсене със същия темп, отчетен миналата година.

За европейските износители обаче има само малко увеличение на швейцарския пазар (+ 7,8%) и голям спад на някои други пазари.

Вносът е останал стабилен през първите месеци, но британските производители са загубили  пазарния си дял в единния пазар за Украйна, докато САЩ, Аржентина и Япония отчитат 300% увеличение на износа за европейския пазар.

Прогнозата за производството на яйца тази година е стабилна, като Франция, Германия, Италия, Испания, Холандия и Полша запазват ролята си на основни производители на яйца в ЕС.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА