Ядем 6 пъти повече истинско сирене в сравнение с продукта от палма

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Млекопреработвателните предприятия в страната са произвели шест пъти повече истинско сирене в сравнение с продукта с палмова мазнина през 2018 г. Производството на сирене от краве мляко възлиза на 53 725 тона, докато при сирената от краве мляко с добавени растителни мазнини количеството възлиза само на 8 753 тона.

Това показва националната статистика за периода от януари до септември 2018 г. Процесът на преработка на истинско сирене се осъществява най-активно в периода от април до август, когато варира от 6 198 кг до 6 180 кг. Пикът е през май с производство от 7 128 кг. сирене. Най-силните месеци за млекопреработвателните предприятия при производството на имитиращи продукти са април с 1 047 тона, май с 1 035 т. и юни с 1 529 т.

Общото количество преработено мляко в страната възлиза на 527 716 л, като по-голямата част или 493 368 л е краве мляко.

Най-произвежданият продукт в преработвателните предприятия през 2018 г. е киселото мляко с количества от 124 265 тона. Пикът на производство е през май с 15 851 т., след което преработката намалява до 15 231 т. през юни, до 14 990 тона пред юли, до 13 075 тона през септември.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА