Птицевъди: Взимаме всички мерки срещу птичия грип, но никой не е застрахован

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Взимаме необходимите превантивни мерки срещу инфлуенцата по птиците, но никой не е застрахован. Това каза Зойка Николова, собственик на ферма за водоплаващи и член на Съюза на птицевъдите в България. По думите й птичият грип действително се разпространява в Европа и, като всяка епидемия, е достигнал и до България.

„Съществува проблемът, да. Невероятни усилия съм положила да се справим с изискванията, които са записани в наредба 44 относно биосигурността. Ограничили сме максимално достъпа до фермата“, каза още Николова за “Фокус”. Тя добави, че проблемът с инфлуенцата е възникнал в България през 2016 г.

„Съществуваше такъв и във Франция, и в Германия. Твърди се, че в тези европейски държави производителите са се справили с проблема и ние вече знаем как. След като бъде открито огнище на птичи грип във Франция правилата се следват – животните се избиват, прави се дезинфекция на мястото, взимат се съответните необходими проби, собствениците се възмездяват с действителната стойност на птиците, които са убити, както и с пропуснатите ползи, ако те са били реализирани“, отбеляза Николова.

Тя добави, че птичият грип не е опасен за хората и е погрешно мнението на някои специалисти, че водоплаващите птици са основната причина за поява на заразата.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА