Второ огнище на птичи грип регистрираха в Генерал Тошево

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Засегнатият обект е с 66 хил. птици

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира вторично огнище на инфлуенца А (грип) по птиците в град Генерал Тошево. Вирусът е установен след извършен официален надзор във връзка с констатирано първично огнище. Засегнат е друг производствен обект, който е технологично свързан с констатираното първично огнище. Той отново се намира в землището на град Генерал Тошево и в него се отглеждат около 66 000 подрастващи птици, съобщи БАБХ.

Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване на мерки за контрол във връзка със заболяването в обекта, въз основа на която предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици. Целта е ограничаване и недопускане на разпространението на болестта на други територии.

От Агенцията продължават извършването на епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

От БАБХ напомнят, че птиче месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

БТА припомня, че на 27 ноември БАБХ установи огнище на птичи грип в птицевъден обект в Генерал Тошево, открито при сигнал за увеличена смъртност сред птиците от ветеринарния лекар и от собственика на обекта, а резултатите от пробите, изпратени в лаборатория в София, са били положителни. В птицефермата се отглеждат 129 000 кокошки носачки.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА