Всяка година общата площ на обработваема земя намалява с около 120 милиона декара. Освен това последствията от климатичните изменения са причината всяка година да се губи голямо количество от произведените земеделски продукти. Модерните технологии в растителната защита помагат за увеличаване на добива от органичено количество земя. Това каза Ивелин Тончев, мениджър техническо развитие и регистрации в Байер България по време на събитие организирано от Байер, посветено на бъдещето на устойчивото земеделие. Темата на дискусията беше„Пътят на храната: от семенцето до чинията“ в София.
Събитието се проведе в интерактивен формат, в който взеха участие: Габор Равицки – управител и търговски директор Дивизия Кроп Сайанс, Байер България, като той презентира темата „Бъдещето на устойчивото земеделие“. Освен него на събитието присъстваха екип от експерти на Байер, както и доц. д-р Божин Божинов, Ръководител на катедрата „Генетика и селекция“ в Агрономически факултет, Аграрен университет Пловдив с тема: „Съвременни селекционни методи“.
„Прогнозите показват, че до 2050 г. на планетата ще има 9 милиарда жители. Земеделието се нуждае от иновации, за да посрещне бъдещите предизвикателства, свързани с изхранването на населението на планетата, защото делът на обработваемата земя не се увеличава. Нуждаем се от нови модерни технологии, за да произвеждаме повече и по-качествена храна от обработваемата земя, с която разполагам.“, коментира управителят за България Габор Равицки. Той подчерта, че експертите от Байер се стремят към създаване на повече интелигентни дигитални инструменти, които да направят земеделието още по-свързано и да улесняват съхранението на ресурси, защитата на реколтата и опазването на околната среда.