В земеделския бизнес има нужда от нови подходи и начини на мислене за създаване на селскостопанската продукция. Това каза доц. д-р Божин Божинов, ръководител на катедра “Генетика и селекция” към Аграрния университет по време на събитие на тема “Пътят на храната: от семенцето до чинията”, организирано от Байер България. Това е необходимо за да може да се отговори на съвременните предизвикателства, а именно увеличението на населението, допълни доцентът.
“От както има земеделие, хората създават растителни форми, които са все по-добре адаптирани към начините за отглеждането им. Благодарение на това за около 10 000 години населението на Земята нараства, като в началото на 20 век достига 2 млрд. души. С навлизането на новите технологии – торове, препарати и механизация, вече сме 7 млрд.”, каза Божинов.
Според него голямото увеличение на населението се дължи предимно на рязкото засилване на способността да произвеждаме продукти. Около 50% се дължат на новите селекционни методи и 50% на новите системи – машини и препарати. “В резултат на развитието на земеделието, произвеждаме все повече продукция”, казва Божинов.
“Сега вече разбрахме, че наследствеността на организмите е като един хард диск. Няма нужда да копирам нещо от друго, а само да пренапиша кода на моя файл. Не ми се налага да вземам гении от тук и от там, а само да редактирам. Това е именно “редактиране на геноми”, казва експертът.
По време на събитието, чийто домакин бе Байер България, със свои презентации участваха още управителят и търговски директор на Байер България Габор Равицки, експертът по маркетинг Елеонора Маркова и мениджърът по техническо развитие и регистрации Ивелин Тончев.