Всички Е-та в храните са проверени и не са вредни за здравето

Всички Е-та в храните са проверени и не са вредни за здравето. Това каза по време на конференция за етикетирането на храните проф. Йордан Гогов, член на Експертния съвет към Асоциацията на месопреработвателите в България. „Медиите постоянно бълват всевъзможни информации за опасните добавки и броя на забранените Е-та, като тяхната цел е да откажат хората от употребата на определени храни. Добавките са неизбежна част при производството на храни в съвременните условия. Една от причините да се получават всевъзможни тълкувания за употребата и забраната им е непознаването на законодателството на ЕС и нашето национално законодателство. Трябва да се разбере как една добавка може да бъде разрешена, как тя трябва да бъде използвана и какви са евентуалните рискове от нейната неправилна употреба“, категоричен бе проф. Гогов.
„В областта на добавките се стигна много трудно до консенсус в ЕС. Все пак трябва да кажем, че за тяхното използване се грижат четири регламента – Регламент 31, Регламент 32, Регламент 33 и Регламент 34. Те търпят постоянни промени, само един от тях – Регламент 33, до момента има 66 промени“. Промените идват от това, че се прави оценка на добавките преди вписването им в списъка на разрешените за ползване. Регламентите разрешават влагането и регулират максимално допустимите количества, така че не може да се говори като цяло за добавките, а имаме конкретни изисквания, поначало те да бъдат разрешени за конретния вид храна. Преди да бъдат пуснати на пазара различните добавки, ензими и ароматизанти те трябва да бъдат одобрени за безопасност. Никоя добавка не може да бъде разрешена ако не е минала процедура по одобрение и затова в храните не могат да попаднат опасни за човека консерванти. „ Непознаването на закона отказва много хора от употребата на храни, които всъщност са безопасни за ползване. Ако има нещо вредно то няма да бъде допуснато до крайния потребител“, категоричен бе проф. Йордан Гогов.