Общия пазар на ЕС става все по фрагментиран. Това заяви днес в София Мела Фреуен, генерален директор на сдружение Храни и напитки Европа. Редица държави от ЕС налагат специфични изисквания за продукти на интернационални компании от хранителния бранш. Италия и Франция например са поставили изисквания задължително на етикетите да се изписва страна на произход. Конкретно на Апенините при пица с месо, на етикета трябва да се посочва откъде са мръвките. Когато италианския потребител види, че месото не е от родината му се отказва от покупката, посочи Фреуен. Тя даде и друг пример, който се отнася за производството на френски сирена. Париж е поставил в последно време изискване също да се изписва страната на произход на основната суровина – краве мляко. Патриотично настроените купувачи от Франция дори не пазаруват млечни продукти, ако суровината в тях не е родна. От това са пострадали най-вече белгийските фермери, които се намират на 5-10 км от границата и досега пласираха продукцията си в съседна Франция.
По отношение на горещия въпрос за двоен стандарт на храните, Фреуен бе категорична, че хранителната индустрия в ЕС не дели потребителите на две категории. Тя посочи, че за бранша от много голямо значение са местните вкусове. Фреуен даде пример с рибните пръчици и посочи, че децата в нейната родина – Ирландия, не обичат риба, затова рибните пръчици съдържат там повече тесто отколкото риба. Подобна храна обаче би предизвикала възмущение и може да се приеме за двоен стандарт в друга страна от ЕС. Тя посочи още, че нейните сънародници обичат сиренето да е доста по-солено, в Италия обаче не се използва почти никаква сол, което също би се приело некоректно за двоен стандарт.