Времето през следващите дни ще бъде подходящо за провеждане на сезонните почвообработки

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Наднормените температури през повечето дни от първото десетдневие на ноември и наличието на добри и много добри влагозапаси в горните почвени слоеве създадоха благоприятни условия за протичане на началните фази от вегетацията на засетите посеви с пшеница, ечемик и зимна рапица.

През първата половина от периода валежи не се очакват и условията на много места в полските райони ще позволяват провеждане сезонните почвообработки и изоставащата сеитбата на зимните житни култури. Към момента сериозни закъснения при сеитбата на пшеницата се наблюдават в южните и югоизточните райони на страната, където наднормените валежи през октомври преовлажниха почвата в 50сm слой.

През първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури близки до климатичните норми, които поддържат активни вегетационните процеси при засетите есенници, педаде Дукена Жолева, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

При зимните житни култури, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават различни фази

Фаза поникване ще протича при засетите в началото на ноември посеви (агростанциите: Кнежа, Николаево, Силистра, Търговище, Кюстендил). Фаза трети лист ще преобладава при посевите засети през втората половина на октомври. При малка част от засетите в началото на есента зимни житни култури на отделни места в Дунавската равнина (Новачене, Павликени) ще се наблюдава и начало на фаза братене.

В средата на ноември се очаква краткотрайно застудяване и промяна в агрометеорологичните условия

Прогнозираните  стойности на средноденонощните температури през втората половина от периода ще бъдат близки до биологичния минимум и ще ограничават вегетацията на зимните житни култури.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements