Вредните вещества в черноморските риби са в по-малки количества от средните показатели за Европа, предава “Дарик” като се позовава на проф. Мона Станчева от катедрата по химия в Медицинския университет във Варна, представила част от резултатите от направени изследвания в лабораторията по химия на университета.
Изследванията са обхванали 10-те най-разпространени вида риби като те са проверени за наличие на устойчиви органични замърсители и на токсични метали. Същите изследвания са направени и на черната мида, включително и в шест от мидените ферми по крайбрежието.
Станчева посочва, че мекотелите се проверяват основно за олово, живак и арсен. По първоначални данни, че съдържанието на тези токсични метали в мидите е много по-малко в сравнение с преди 10 години. Друг положителен извод е, че черноморските обитатели са по-чисти в сравнение с тези от другите морета.
Предстоят изследвания и на други морски и сладководни видове от Бургаското и от Варненското езеро. По думите на Станчева учените ще проучат и качествата на водораслите в Черно море, за да се разбере дали те могат да се ползват като хранителни добавки или в козметичния и фармацевтичния сектор.