Враца и Франкфурт на Одер задълбочават икономическото сътрудничество

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Български предприемачи, които работят в областта на занаятите във Враца, ще могат да се възползват от услугите на професионален център за квалификация и преквалификация във Франкфурт на Одер. Това ще стане възможно в рамките на инициативата за насърчаване на икономическото сътрудничество между побратимените градове Враца и Франкфурт на Одер, стана ясно след среща между кмета на Враца инж. Николай Иванов и Марио Кваст – референт „Икономически отношения” в германския град и Уве Хоппе – главен мениджър на Занаятчийската камара в Източен Бранденбург, предава dariknews.bg.

Франкфурт на Одер има изключителен опит, традиции и постигнати резултати в тази сфера, включително в областта на малкия бизнес, където се създава възможност за самонаемане и собствена заетост. „Договорихме се със съвместни усилия да търсим възможности за финансиране на един голям, регионален, професионален център за обучение, като екипът на Франкфурт на Одер, ще ни окаже помощ при подготовката на проекта, начина на изграждане и функциониране на подобен център” – поясни инж. Николай Иванов.

„Договорихме се също да се възползваме от опита на Франкфурт на Одер в управлението и пречистването на водите, т.е. в управлението и експлоатацията на ВиК – цикъла, в което Германия е една от водещите страни в света”, допълни кметът на Враца. Стъпка в тази посока се очаква да бъде направена още в края на тази година. От 3 до 5 декември инж. Николай Иванов и Ангел Престойски – управител на „ВиК” – Враца ще направят работно посещение в общинското предприятие за пречистване на отпадъчни води в Лайпциг.

По време на посещението ще бъде подписано споразумение за съвместна дейност в областта на управление и експлоатация на пречиствателна станция за отпадъчни води. В тези дни ще се потърси възможност и за посещение във Франкфурт на Одер и запознаване с опита им в пречистването на води. При възможност за промяна в програмата, се предвижда и среща с кмета на побратимения на Враца град. Идеята е да се предизвика интереса на фирми, които работят във водния сектор и от двете страни, и да се стимулира бъдещото им сътрудничество с оглед предстоящите промени в тази сфера в България.

Двете страни се обединиха около задачата да бъде осигурен директен контакт между предприемачи от двата побратимени града. Ще бъде подготвено посещение на бизнесмени от различни сектори от Франкфурт на Одер, което ще се осъществи през следващата година. В рамките на тази визита са предвидени две срещи – опознавателна в София и такава с конкретни разговори с местни предприемачи във Враца.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама