Внимание: Навлизаме в периода на най-мощните градушки

Васил Русев
Васил Русев
3 Минути

Метеоролозите предупреждават за очаквани интензивни валежи в Западна и Централна България, както и за възможни гръмотевични бури и градушки до края на седмицата. Атмосферният фронт, който преминава над страната, е неустойчив и ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Температурите временно ще се понижат и преобладаващите максимални ще бъдат между 25°- 30°.

По този повод се свързахме с Изпълнителната агенция “Борба с градушките”, от където получихме актуална информация за тези явления и за подготвената защита.

“Конкретно за градушките се прави прогноза всеки ден. Нашите оперативни работници започват работната си смяна с прогноза за даден район дали има вероятност за образуване на градушки. През настоящата седмица условията са налице и се очаква в доста части на страната да наблюдаваме това явление”, заяви Стефан Георгиев, метеоролог от ИА “Борба с градушките”.

“Настоящият сезон започна малко по-слабо от миналия, но въпреки това вече наблюдавахме няколко много интензивни процеса, които успяха да нанесат значителни поражения. Това става все по-често явление за България. Както всяка година обаче, очакваме в края на юни да имаме много голяма активност, защото в този период имаме рязко покачване на температурите. Така облаците стават много по-тежки за обработка и градушките стават много по-големи като размери на ледените зърна. Краят на настоящия месец може да се определи като пик в образуването на градушки, когато се очакват и най-големи поражения по селскостопанската продукция и градската инфраструктура. През следващите месеци – юли и август, също има опасност, но образуването в този период е значително по-рядко”, обясниха за “Агрозона” от агенцията.

Противоградната защита на България е структурирана по следния начин – има 11 регионални полигона (б.а. включително двата нови от тази година), като всеки полигон управлява различен брой ракетни площадки и може да взима самостоятелни решения, съобразно конкретната ситуация. Общият брой на установките в страната е 262. Времето за реакция от командата до запуска на ракетите е в порядъка от 60 до 90 секунди.

От началото на градоносния сезона ИА “Борба с градушките” е осъществила над 130 мероприятия по активна защита, а обработените облаци до момента са около 650. За тази цел вече са изстреляни почти 6000 ракети.

Очаквайте в юлския брой на списание “Агрозона” интервю с Ваньо Славеев, изпълнителен директор на ИА “Борба с градушките”.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements