На база предварителни данни на НСИ, през 2014 г. общият внос на плодове и зеленчуци в преработено и непреработено състояние е нараснал 13,9% в сравнение с предходната година, докато общият износ намалява с 1,4%, гласи Ситуационно-перспективен анализ на плодове и зеленчуци, публикуван от МЗХ.
За основни фактори за негативната тенденция се посочват по-слабата реколта от плодове и зеленчуци в страната през миналата година, в комбинация с въведената в началото на август 2014 г. забрана за внос на плодове и зеленчуци от ЕС в Русия. Ембаргото доведе до пренасочване на част от предназначената за руския пазар европейска продукция към вътрешния пазар на Общност, респективно и към България.
Общият внос на плодове и зеленчуци и хранителни продукти от тях през 2014 г. възлиза на 608,4 хил. тона. Той е предимно от съседни държави. Около 58% от количествата са внесени от държави-членки на ЕС (354,9 хил. тона). Най-обемни са доставките от Гърция (188,8 хил. тона). Вносът от трети страни възлиза на 253,5 хил. тона, основно от Турция (111,1 хил. тона) и Македония (57,3 хил. тона). По видове продукти, най-значителен внос на зеленчуци (вкл. пресни, охладени, замразени, сушени или временно консервирани) е имало от Турция (60,2 хил. тона), Гърция (40 хил. тона) и Македония (32,2 хил. тона), на плодове (вкл. пресни, сушени, замразени или временно консервирани плодове) – от Гърция (135,3 хил. тона), Турция (35,5 хил. тона), Еквадор и Македония (с по 24,6 хил. тона), а на хранителни продукти от плодове и зеленчуци – от Турция (15,4 хил. тона), Гърция (13,4 хил. тона) и Полша (9 хил. тона).