Плодове и зеленчуци от Африка и Азия се внасят у нас като гръцко производство – документите се преправят на пристанището в Солун, алармират зеленчукопроизводители от Пиринския край, съобщава standartnews.com. Българските производители предупреждават, че продуктите от далечните страни са със съмнително качество и дори може да крият риск за здравето.
Председателят на Сдружение “Югозапад 2013” Георги Кафтанов посочва, че българските потребители трябва да знаят, че в момента на пазара у нас има не повече от 10% български домати и краставици. По думите му български зеленчуци предлагат само модерните оранжерии, които се отопляват и няма как стойността на стоката да е под 3 лв. за кг, понеже разходите за отопление са огромни. Отопление на оранжерия от 20 декара по думите му изисква 400 тона въглища през студените месеци. Така потребителите могат да разберат по цената дали купуват вносна стока.