Внасяме повече лук, картофи и зеле, изнасяме ябълки

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

88% от целия износ на плодове се дължи на реекспорт

През първия месец от 2019 г. в България са влезли 22 764 тона пресни зеленчуци, което е с 2,3% повече спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Увеличението на доставките се дължи най-вече на по-голямото количество лукови зеленчуци – със 760 тона повече (28,8%). Скок се отбелязва и във внесените количества картофи. Те са с 5,2% повече, както и зелето, което е  с 10% повече. От аграрното ведомство обаче отбелязват, че има сериозно намаление на импорта на домати – с 9,6%, пиперки – с 9%, гъби – 8,7% и тикви, при които процентът е 19,6.

По данни на ресорното министерство внесените плодове също бележат увеличение от 8,4%. Количеството се оценяват на 30 687 тона, като най-големи са доставките на банани и цитрусови плодове – общо 24,3 хил. тона. Те нарастват с 8,5% на годишна база. Увеличени бележат и другите плодове, които традиционно не се произвеждат у нас – ананаси, авокадо и киви. Макар и със залежали ябълки по складовете, държавата ни отбелязва увеличение и на доставките на вносни ябълки – с 20,4%. Намалели са обаче черупковите, гроздето и крушите.

С повече от 68% се е увеличил износът на български зеленчуци, съобщават от МЗХГ. Така той достига 6 101 тона за януари 2019 г. Експортираните плодове пък се изчисляват на 6,9 тона, което е скок от 47%. Сред най-изнасяните зеленчуци са бобовите и най-вече грах с близо 3 хил. тона – увеличение от над 50 пъти, отбелязват от аграрното ведомство. Експортираните краставици са скочили 3 пъти, доматите – с 50%, а пиперките – близо 60%. Намаление обаче се регистрира при сладката царевица – почти 99%, както и при патладжаните и зелето.

Износът на български плодове, за съжаление, основно се формира от реекспорта на цитрусови плодове. Техният дял е около 88% от целия износ, което е 50% увеличение на годишна база. Нараства износът на ябълки с близо 50%, както и на грозде, ягоди и сливи – между 2 и 5 пъти.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА