Влошиха се прогнозите за реколтата от ябълки и круши в Европа

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Лошите климатични условия се отразиха негативно върху производството на плодове

Световната асоциация по ябълки и круши (WAPA) ревизира надолу годишната си прогноза за брутната реколта в Европейския съюз.Според съобщението на асоциацията се очаква реколтата от ябълки да бъде с 3,3% по-малка от миналата година – 11,4 милиона тона, реколтата от круши – с 12,9% и да възлезе на 1,745 милиона тона. Актуализацията на данните показва, че условията, свързани с изменението на климата, са се отразили неблагоприятно на реколтата през седмиците след публикуването на първоначалните оценки. Климатичният хаос включва суши, наводнения, градушки, топли нощи и повишен риск от вредители в целия ЕС. В други случаи дъждовете и застудяванията през нощта са имали положителен ефект върху развитието на размера и съответно цвета в някои производствени региони.

Понастоящем WAPA изчислява, че реколтата от ябълки през 2023 г. се очаква да бъде малко под 11 милиона тона (около 4% под първоначалната прогноза).

В същото време понижаването на прогнозата за круши в Италия, Испания, Белгия и Холандия ще доведе до по-ниски оценки до 1,72 милиона тона, което е с 6% под първоначалната прогноза и по-ниско от реколтата през 2021 г.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА