Високите разходи за фураж влияят на глобалния пазар на свинско месо

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Глобалният пазар на свинско месо е под стрес почти три години, от началото на кризата с АЧС в Китай. Въпреки факта, че в продължение на две години почти всяка голяма страна производител на прасета в света се възползва от голямото търсене на свинско месо от Китай, в днешно време всички са загрижени за увеличаването на производството в резултат на бързото ликвидиране на стадото, което се случи през последните шест месеца в Китай .

Промените в Китай влияят и на световния пазар

“Голямата променливост в цените на китайската свиня и свинско месо се разраства на световния пазар. Процентът на клане в Китай беше неочаквано висок през второто тримесечие, което доведе до нарастване на производството на свинско с 35,9% на годишна база през 1 -вата половина на година, според официалните данни. Внезапното увеличение на предлагането доведе до рязък спад на цените и отрицателни резултати както в земеделието, така и в търговията през първото полугодие, което сочи към нисък внос на свинско месо в Китай през третото тримесечие. Въпреки че очакваме цените на свинете и свинското месо да се възстановят през третото тримесечие, прогнозният висок инвентар на замразено свинско месо ще наложи голям натиск върху цените надолу. Ние очакваме забавянето на вноса през следващите месеци да намали целогодишния внос от рекордните нива за 2020 г. с 10% на 20%. Това ще доведе до преразпределение на търговията със свинско месо на световния пазар и може да окаже натиск надолу върху цените на свинското месо в регионите износители “, се казва в последния тримесечен доклад, публикуван от Rabobank.

Умерено производство до края на годината, очакват експерти

Междувременно анализаторите в САЩ предвиждат умерено производство през останалата част от годината, тъй като намалелите огнища на болести, по – леките кланични тегла и високите разходи за фуражи ще окажат влияние върху сектора.

В Европа силният растеж (5%) на производството, наблюдаван през първата половина на годината, няма да продължи през третото тримесечие. Високите разходи за фуражи и омекотяването на износа ще ограничат растежа на производството през третото тримесечие, според Rabobank. Също така, новите огнища на АЧС в германските домашни свинеферми добавят нови рискове.

В Бразилия производството на свинско месо през тази година започна с добри темпове, поради положителните резултати през 2020 г. (главно в износа). Високите разходи за фураж обаче ще обезсърчат по-нататъшния растеж на производството през следващите месеци в някои региони. По отношение на търсенето, нетипичното увеличение на цените на говеждото месо през първите месеци на 2021 г. след сухи климатични условия благоприятства консумацията на пилешко и свинско месо.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements