Високи температури и поднормени валежи предизвикват топлинен стрес за културите

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Агрометеорологичните условия през изминалия период бяха динамични и се характеризираха с наднормени температури и поднормени валежи в по-голямата част на страната. По-значителни количества, над 50% от десетдневната норма, са измерени в Ловеч, Плевен и Вe.ruf Търново от централната част на Дунавската  равнина, Разград и Шумен от Лудогорието и в част от Тракийската низина – Казанлък, Сливен и Хасково.

През по-голямата част от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от топло време с вероятност за локални валежи, се посочва в седмичната агрометеорологична прогноза на НИМХ.

Максималните температури ще надвишават 30°С през целия период, като ще достигат 38°С в Тракийската низина, което е предпоставка за топлинен стрес и  влошаване на  условията за нормално развитие на културните растения, намиращи се  във вегетативен и генеративен стадий от своето развитие.

Фази на развитие на посевите в началото на юни

В началото на второто десетдневие на юни при царевицата ще протича листообразуване, при слънчогледа засят в агротехнически срок – формиране на съцветие, при зърнено-бобовите култури (фасул,соя) – бутонизация и цъфтеж. При ечемика в полските райони ще преобладава восъчна зрелост. При пшеницата ще протича масово млечна и восъчна зрелост. При рапицата ще се наблюдава фаза узряване.

Високите температури и сухото време ще намалят почвените влагозапаси в петдесетсантиметровия почвен слой до и под границата на оптимално овлажнение при пролетните култури.

Високите температури и ниската атмосферна влажност ще ограничат възможностите за извършване на растителнозащитни мероприятия и ще затруднят работата на полето.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА