Венцеслав Славов: Най-големият проблем в свиневъдството е липсата на конкурентни кланици

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Според изпълнителния директор на най-голямата свиневъдна компания в България и член на УС на АИСБ сектор Добив и месопреработка има нужда от промяна

„Най-големият проблем в свиневъдството и реализирането на свинско месо е липсата на кланици, които да бъдат конкурентоспособни на западноевропейските. Тук имаме много кланици на брой, които работят малък обем от животни и при тях 1 кг произведена продукция няма как да е на конкурентна цена спрямо 1 кг произведена продукция, например в една кланица в Белгия или Германия, защото там колят по 10-15 хил. прасета на ден, а тук нашата кланица коли 50-100 прасета на ден“, каза в интервю за Агрозона Венцеслав Славов, директор бизнес развитие в група “Аякс”, който е и член на УС на Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България.

Според него в сектор Добив и месопреработка на българско месо има какво да се направи и там имаме нужда от свежи инвестиции. „Дали в увеличаване на капацитетите на нашите кланици с модернизирането им или в изграждането на по-големи такива. В България произвеждаме 1 млн. прасета, имаме 40 кланици. Дания произвежда 15-20 млн. прасета и има 4 кланици. Големите западноевропейски производители, където се произвеждат над 10-15 млн. прасета, имат в пъти по-малко кланици, отколкото ние. Модернизирани, с по-малко човешка работна ръка, с роботизирани процеси, нищо от преработката на прасето не се изхвърля. Всеки един компонент, който остане в преработката, той отива някъде – дали на други пазари или се преработва в нещо друго.

 

Още по темата четете в новия брой на списание A zona

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА