Според изпълнителния директор на най-голямата свиневъдна компания в България и член на УС на АИСБ сектор Добив и месопреработка има нужда от промяна
„Най-големият проблем в свиневъдството и реализирането на свинско месо е липсата на кланици, които да бъдат конкурентоспособни на западноевропейските. Тук имаме много кланици на брой, които работят малък обем от животни и при тях 1 кг произведена продукция няма как да е на конкурентна цена спрямо 1 кг произведена продукция, например в една кланица в Белгия или Германия, защото там колят по 10-15 хил. прасета на ден, а тук нашата кланица коли 50-100 прасета на ден“, каза в интервю за Агрозона Венцеслав Славов, директор бизнес развитие в група “Аякс”, който е и член на УС на Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България.
Според него в сектор Добив и месопреработка на българско месо има какво да се направи и там имаме нужда от свежи инвестиции. „Дали в увеличаване на капацитетите на нашите кланици с модернизирането им или в изграждането на по-големи такива. В България произвеждаме 1 млн. прасета, имаме 40 кланици. Дания произвежда 15-20 млн. прасета и има 4 кланици. Големите западноевропейски производители, където се произвеждат над 10-15 млн. прасета, имат в пъти по-малко кланици, отколкото ние. Модернизирани, с по-малко човешка работна ръка, с роботизирани процеси, нищо от преработката на прасето не се изхвърля. Всеки един компонент, който остане в преработката, той отива някъде – дали на други пазари или се преработва в нещо друго.