Възможно е тази година България да се превърне в най-големия износител на слънчоглед в света

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

България миналата година е била втора в света по износ на слънчоглед, а дори е възможно тази година да се превърне в най-големия износител на тази култура в света. Това каза за радио „Фокус” Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Стабилни, според него, са цените на пшеницата и слънчогледа, въпреки градушките и проливните дъждове през лятото. Той допълни, че Държавната комисия по стоковите борси и тържищата обаче забелязва много сериозни проблеми при зеленчуците и плодовете, заради лошите метеорологични условия това лято. Учудващо е, че през юли индексът на тръжните цени беше тръгнал да расте, посочи Стойчев. Според него през последните 5 години толкова високи цени на плодове и зеленчуци не е имало, а обяснението се корени в лошите метеорологични условия през части на годината. Друг фактор е липсата на собствена българска продукция – по тържищата в страната преобладава само вносна продукция, предимно оранжерийна, посочи експертът. Нашата собствена продукция е с малко количество и с доста лошо качество, каза още той.

Едуард Стойчев посочи, че ембаргото, което Москва наложи над храни от ЕС, е допринесло за нормализиране на цените на плодовете и зеленчуците у нас, но този фактор ще се отрази негативно на българските производители. 9.3% от износа на България на хранителни продукти е към Русия, което се равнява на 53 млн. евро годишно, каза още Стойчев.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама