Въпреки сътресенията, пренесени от Brexit, COVID и АЧС, износът на свинско месо се очаква да нарасне тази година
Шоковете, пренесени на международните пазари от COVID кризата, африканската чума по свинете в Германия и Brexit повлияха на развитието на износа на свинско месо в ЕС, но все пак се очаква леко увеличение на обема (1%). Като цяло износът на свинско месо в ЕС се очаква да продължи да се увеличава през 2021 г. – макар и с по -бавни темпове, отколкото през последните две години (+5%). Вносът на свинско месо в ЕС може да се увеличи с +1% през 2021 г.
Новите огнища на АЧС в Китай забавят възстановяването на стадото
Въпреки спада на китайските цени в сравнение с нивата преди COVID-19, китайският пазар все още е печеливш за износителите от ЕС. Китай трябва да остане основната дестинация за износ на свинско месо от ЕС през 2021 г. Китай също внася от САЩ и все повече от Бразилия. Докато Гермаания, един от най -големите износители на свинско месо в ЕС, загуби достъп до повечето азиатски пазари заради АЧС, други износители от ЕС успяха да запълнят празнината, като увеличат износа си.
Вероятно те ще продължат да го правят през следващата година, тъй като се очаква производството да се увеличи в Белгия, Дания, Испания, Италия, Холандия, Франция и дори Полша.
В същото време въздействието на Brexit се усеща главно във Великобритания, както показват търговските данни. Въздействието на излизането на Обединеното кралство от ЕС е по-ниско върху износа на свинско месо от ЕС за Обединеното кралство (-17% през първото тримесечие на 2021 г. на годишна база), отколкото върху вноса от Обединеното кралство (-52%) и е по-силно върху търговията със свинско месо в ЕС от тази на АЧС.