Валентина Маринова: Трябва да сме полезни за развитието на бизнеса между България и Германия

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Трябва да сме полезни на бизнеса между България и Германия, за да помогнем да се открият нови пазари за реализация на продукцията. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова на среща със съпредседателя от германска страна на Работна група земеделие и хранително-вкусова промишленост Ханс-Егберт фон Арним и германски фирми в областта на земеделието. Срещата се проведе в рамките на изложението на селскостопански и хранителни продукти „Зелена седмица” в Берлин. Това бе първата от поредица работни срещи на българската делегация, която присъства на „Зелената седмица”, водена лично от министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

Зам.-министър Маринова подчерта, че повишаването на образованието, квалификацията и внедряването на нови технологии и иновации ще помогне за увеличаване на производителността и конкурентоспособността на земеделските производители. Зам.- министър Маринова посочи, че основен приоритет на МЗХ е да създаде по-добра основа за развитие на българското земеделие.

Тя обясни, че през новия програмен период 2014-2020 г. по Програмата за развитие на селските райони министерството ще работи за достигане на подпомагането до повече земеделски производители чрез оптимално оползотворяване на мерките по Програмата. Зам.-министър Маринова изтъкна, че основен акцент се поставя върху развитието на малките и средните производители, за да може повече хора да имат препитание и да останат да живеят по родните си места и добави, че цялостната визия на Програмата е да направят тези населени места по-добро място за живот.

От немската страна отбелязаха, че дейността на съвместната работната група по земеделие и ХВП създава стабилни условия за развитие на сътрудничеството между двете страни в областта на земеделието. Българо-германската работната група подържа добро сътрудничество в областта на животновъдството, растениевъдството, горите и аквакултурите. Представителите на немските фирми изразиха готовност да стъпят по-широко на българския пазар и отбелязаха, че има добри възможности за развитие на бизнес отношенията. От тяхна страна бе потвърдено желанието да продължи трансфера на знания, умения и иновации между двете страни. Коментира се по-добро сътрудничеството в областта на биволовъдството, което между България и Германия датира от повече от десетилетие.

На срещата присъстваха немският съветник на министър проф. Димитър Греков г-н Хинрих Майер-Жарболе, г-н Манфред Тиле председател на Съюза на биволовъдите, г-жа Даниела Мюлер от Център за редки породи Архе Вардер, г-н Кристиан Мунк от Федерално министерство на икономиката и технологиите, г-жа Антйе Мюлер от Източен комитет на германската икономика, както и представители на редица немски фирми – CLAAS Global Sales GmbH IAK AGRAR CONSULTING GMBH, Gummiwerk KRAIBURG Elastik GmbH & Co. KG, German Genetics International (GGI); Cloppenburg и DGRV – Deutscher Genossenschafts- und Raiffeisenverband e. V.

В заключение двете страни отбелязаха, че коментираните на срещата теми ще бъдат представени на браншовите организации и ще намерят реални приложения в бъдещи проекти.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама