Към 10 септември се сеят семената на марули и салати за разсаждане в края на октомври и ноември. През месеца се сеят още спанака, репичките и магданоза. Към края на септември се сеят и репичките. Те стават готови за прибиране за около 30 дни. Засажда се на етапи през десетина дни и лукът за консумация в зелено състояние.
Площите освободени от зеленчуци е добре да се почистят от растителни отпадъци и да се преорат. Продължава прибирането на домати, пипер, патладжан, по-късно засети краставици, тиквички и други зеленчуци. Те трябва редовно да се берат, като заедно с нормално развитите се берат и деформирани и повредени. Това спомага да наедреят новите завръзи.
Доброкачествената реколта се прибира така чак до първите слани. Още в първите дни на месеца се обръща внимание на късните домати. Прекършват се върховете им независимо от това колко цветове са образували. Това ускорява узряването на плодовете. Зелето ще направи едри и твърди глави, ако се полива често и с повече вода. От редовно поливане също така се нуждаят и празът, целината, морковите.