През 2016 г. производството на семена от новия български сорт домати „Розово сърце“ е било увеличено с 50 %, заради огромния интерес към него. “Земеделските стопани започнаха да търсят семена са разсад още през 2014 г, когато сортът все още се изпитваше в ИАСАС. Година по-късно, когато селекцията беше призната, бяха произведени 8 пъти повече семена, които се оказаха недостатъчни”, припомнят от Селскостопанска академия. Новите сортове и хибриди зарзават се създават основно в Института по зеленчукови култури ”Марица“ в Пловдив. Наблюдава се все по-голямо търсене на старите местни сортове, които се отличават с традиционните за българите вкусови качества.
Институтът ще предложи на фермерите и любителите земеделци също така семена домати, пипер, краставици, пъпеши, бяло главесто зеле, броколи, градински фасул и праз по време на земеделското изложение АГРА, което започва през следващата седмица в Пловдив.
Българските сортове пипер остават едни от най-качествените и търсени от потребителите. Само за последната година семената за разсад от „Куртовска капия 1“ са увеличени с 12%, а при „Букетен 50“ – с близо 50%.
Търсенето на български сортове грах и фасул се възстанови през периода 2015-2016г . Отглеждат се както старите, така и новите сортове грах „Марси“ и фасул „Пагане“, „Тангра“ и „Еврос“.
Прословутото късно зеле „Кьосе“ и „Балкан“, въпреки чуждата конкуренция, остават най-добрите и предпочитани от родните производители и потребители. Същото се отнася за пъпешите „Хибрид 1“ и „Хибрид 15“. За последните две години всички произведени семена са продадени и се оказват недостатъчни спрямо търсенето.
При лука най-предпочитан е „Асеновградска каба“, чието семепроизводство е възстановено. При праз лука основен сорт за страната остава „Старозагорски 72“.