Към Университета по хранителни технологии – Пловдив ще се създаде Институт за системни иновации в храните и виното, реши правителството. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Институтът ще разработва, усъвършенства и прилага научни и технологични подходи за постигане на трансформация на аграрния сектор в България. Новосформираното звено ще има стратегическа роля в намирането и осигуряването на иновационни и съвременни решения за предизвикателствата и проблемите към аграрния сектор в България, включващ частни фирми, държавни и научни институции и други организации.
Ще се разработват експертни анализи, стратегии, научно-обосновани политики и други рамкови документи за осигуряване на трансформацията в земеделието чрез качествени продукти и услуги. Предложението за откриване на Института е на ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив след решение на академичния съвет на висшето училище.