В края на април котировките на основните зърнени стоки се успокоиха на световните пазари

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

В последния ден на месец април котировките на основните зърнени стоки се успокоиха на световните зърнени пазари, отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ).

Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго се повиши само с 2 долара до 240 долара за тон, а Франция добави 4,25 евро до 213 евро за тон. В Украйна котировките също са нагоре – с 3 долара до 203 долара за тон, докато в Русия за поредна седмица са без промяна – 230 долара за тон.

Движението при царевицата, което преди дни също се повлия в посока нагоре, сега е съвсем обрано. В САЩ цената помръдна с повишение от 1 долар до 195 долара за тон, а във Франция няма промяна и цената остава 200 евро за тон. В Русия царевицата също поскъпна минимално – с 1 долар до 185 долара за тон.

Цената на ечемика в Украйна след дълъг застой добави 7 долара до ниво от 180 долара за тон с доставка през май. Рапицата на “Юронекс” (Euronext), след дълги и дори чувствителни колебания нагоре-надолу още от март, сега продължава с понижение от 1,75 евро до 440 евро за тон.

Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам от началото на годината претърпяха множество колебания и сега за доставка през май-юни отново се връщат надолу с понижение от 20 долара до 970 долара за тон. Рафинираната захар след предишните рекордни понижения тази седмица едвам помръдна при котировките за доставка през август, като поскъпването е от 0,10 долара, достигайки до 563,70 долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийската стокова борса търговията в подкръг “Зърно” остава спокойна и котировките бяха предимно непроменени. Хлебна пшеница се предлагаше на 388 лева за тон, с доставка до купувач (DAP), а купувачите бяха на 300 лева за тон. Фуражен ечемик се търсеше от 310 до 330 лева за тон, а офертите “купува” за маслодаен слънчоглед показаха повишен интерес на 780 до 800 лева за тон. Царевица за незабавна доставка се предлагаше в диапазона 320 – 340 лева за тон.

Цените на основните стоки са стабилни при същото ниво на началните цени. Олио в бутилки се продава на 2,20 лева за литър, има и предлагане на жълт грах в биг бек по един тон при начална цена 1200 лева за тон.

На ССБ тази седмица сделки имаше за пелети на 458,33 лева за тон. Продадоха се и голямо разнообразие от контракти в раздел химически продукти: моторно масло на 8550 лв./хил.л, диференциално на 7900 лв./хил.л, двигателно в диапазон 11 320 – 16 830 лв./хил.л, компресорно на 7720 лв./хил.л, и редукторно на 7 100 лв./хил.л.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама