В Дания отглеждат изгодно гъби с утайка от кафе

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Компания в Копенхаген обяви, че има нужда и търси тонове използвано кафе, което да използва в отглеждането на гъби кладница. В утайката от кафе се съдържат много хранителни вещества, които ние изхвърляме на боклука, според Микел Йенсен от Beyond Coffee.

„Биомасата има много по-голям потенциал от този, който използваме в момента.“, казва той, цитиран от freshplaza. Компанията използва по около 2,5 тона кафе на месец, което взима от други компании. „Търсим големи фирми, които използват органично кафе и искат да се отърват от него. Имаме определени правила относно хигиената и качеството на кафето. Компаниите трябва да имат възможност да отделят време за опаковане на използвания продукт и да го държат в хладилник, обяснява Йенсен.

Компанията има ферми на няколко места. Една от причините да разпръсне плантациите е желанието да се работи на местно ниво. „Нашите плантации се намират близо до компаниите, от които взимаме използваното кафе.

Вижте още:

Два антиоксиданта в гъбите пазят от преждевременно стареене и Алцхаймер

Гъбопроизводството у нас – да работиш на инат

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА