Компания в Копенхаген обяви, че има нужда и търси тонове използвано кафе, което да използва в отглеждането на гъби кладница. В утайката от кафе се съдържат много хранителни вещества, които ние изхвърляме на боклука, според Микел Йенсен от Beyond Coffee.
„Биомасата има много по-голям потенциал от този, който използваме в момента.“, казва той, цитиран от freshplaza. Компанията използва по около 2,5 тона кафе на месец, което взима от други компании. „Търсим големи фирми, които използват органично кафе и искат да се отърват от него. Имаме определени правила относно хигиената и качеството на кафето. Компаниите трябва да имат възможност да отделят време за опаковане на използвания продукт и да го държат в хладилник, обяснява Йенсен.
Компанията има ферми на няколко места. Една от причините да разпръсне плантациите е желанието да се работи на местно ниво. „Нашите плантации се намират близо до компаниите, от които взимаме използваното кафе.
Вижте още:
Два антиоксиданта в гъбите пазят от преждевременно стареене и Алцхаймер
Гъбопроизводството у нас – да работиш на инат