Два антиоксиданта, намерени в гъбите, могат да предпазят човек от здравословни проблеми, свързани с възрастта като Алцхаймер например, установява ново проучване.
Резултатите от проучването са публикувани в списанието “Химия на храната”. Според тях гъбите са продуктът, който има най-високо съдържание на антиоксидантите ерготионеин и глутатион. Те могат да действат превантивно на някои невродегенеративни заболявания, свързани с напредването на възрастта. Освен Алцхаймер, тези антиоксиданти действат превантивно и на Паркинсон.
Посочените антиоксиданти са само два от хилядите, които помагат на тялото ни да функционира правилно и го пазят здраво. Изследователите обаче тепърва започват по-задълбочено да изучават влиянието на ерготионеина и глутатиона върху човешкото здраве.
Ерготионеина отлично спомага за противодействие на оксидативния стрес (последица от който е натрупването на свободни радикали) като защитава клетките от увреждания, които водят до преждевременно застаряване. Този антиоксидант навлиза вътре в самите клетки и действа директно в тях. Глутатионът от своя страна присъства във всяка клетка на тялото ни и има съществено значение за функционирането на клетките.