Антиоксидантите са се прославили сред почитателите на здравословно хранене като мощни помощници срещу стареенето и цялостната борба със свободните радикали. Естествените антиоксиданти са предимно в плодовете, зеленчуците, зърнени храни, както и в бирата. В пивото техни източници са малцът, хмелът и пивните дрожди.
Въздействието на хмела върху здравето и метаболизма се дължи на съдържанието на над 100 различни полифенолни съединения. Колко точно ще са полифенолите зависи от вида бира, суровините, вложени в нея, и процеса на варене. Бирата може да съдържа два пъти повече полифеноли отколкото бялото вино.
А защо всъщност са полезни полифенолите? Те действат антимикробно, противовъзпалително до антираково и противомутагенно. Предпазват липопротеините в кръвта от окисление, свързват свободните радикали. Ценни са и защото предпазват от развитие на атеросклероза, сърдечносъдови заболявания, имунни смущения, невродегенеративни и други болести.
За правилното функциониране на организма са важни и антиоксиданти като витамин С и глутатионът. Глутатионът неутрализира вредните пестициди, индустриални замърсители и бактериални отрови, които са приети от външната среда. Също така регулира клетъчните защитни механизми, енергийния баланс, синтеза на белтъци и нуклеинови киселини. Изследователска работа от 2011 – 2012 г. на Център по биология на храните, ИФГР към Българска академия на науките и Института по криобиология и хранителни технологии стига до извода, че глутатион в пивото се получава благодарение на дрождите. Проведените изследвания върху най-разпространените български марки бира показаха, че 90% от тях съдържат глутатион в диапазона 0.1 – 0.2 мг/литър. Освен полезните свойства за човека, глутатионът има важно значение за качествата на пивото, тъй като стабилизира напитката и редуцира нивата на окислителните процеси.