Тъмната бира съдържа антиоксиданти почти колкото в кафето

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Бирата, която се произвежда у нас, съдържа голямо количество от мощни антиоксиданти, наречени меланоидини. Количеството им се доближава до нивата им в кафето, а в кофеиновата напитка те са най-много. Това са резултатите от изследване на изследователи от Центърa по биология на храните, Софийския университет и Института по криобиология и хранителни технологии. В него са анализирани 12 популярни търговски марки пиво: 7 светли и 5 тъмни от различни производители.

Меланоидините са голяма група съединения, които дават кафевия цвят на храните. Получават се чрез многостепенна химична реакция при висока температура между въглехидрати и белтъци. Освен в кафето и тъмното пиво, те се съдържат и в хляба. В бирата са предимно от малца, образуват се при печенето, затова и в тъмното пиво са повече.

Действието на тези антиоксиданти протича предимно в храносмилателния тракт и се изразява в обезвреждане на свободните радикали, които се образуват в резултат от разграждането на храните.

Друг любопитен факт е, че меланоидините са пребиотици – стимулират развитието на пробиотиците, т.е. полезните чревни микроорганизми като бифидобактериите и лактобактериите и потискат попаднали в човешкия организъм патогенни видове като салмонела и колибактерии. Действат като растителни фибри, свързват се с тежките метали, които постъпват чрез храните и така намаляват токсично им действие.

Меланоидините са единствените температурно образувани съединения в храните, които се свързват с благоприятни ефекти за организма, коментира молекулярният биолог д-р Сергей Иванов. По думите му те участват във формирането на вкуса и аромата на храните и напитките и затова видът и концентрацията им са много важни за производителите.

Това е първото такова изследване у нас. Според резултатите съдържанието на тези вещества в родното пиво варира от 0,033 до 0,631%, а в тъмните бири се наблюдават около 10 пъти повече отколкото в светлите. Средните стойности са съответно 0,038% за светлите и 0,415% за тъмните пива. Вариацията в съдържанието на отделните търговски марки е следствие от използването на различни видове малц и технологии от производителите, уточняват експертите.

 

 

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА