Увеличено производство, но намален износ на птиче месо в първите месеци на 2020 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Производството на домашни птици в ЕС нараства през първата половина на годината с  1,5% на годишна база, като производството продължава разширяване в много важни страни производители (Италия, Полша, Испания и Германия дори през второто тримесечие.
По-високото производство в началото на годината беше подкрепено от предишни инвестиции в Полша и преминаването на търсенето от други видове месо към птици по време на карантината в много страни.

Бързо нормализиране на цените

Поради постепенното отваряне на сектора на хранителните услуги и силното търсене на дребно, цените в ЕС бързо започнаха да се възстановяват, но все още са под натиск.
Очакваното увеличение на производството на птици през 2020 г. с 1% предполага само малък ръст във втората половина на годината, тъй като производството, натрупано по време на периода на затваряне на сектора за хранителни услуги, трябва да намери своя път на пазара през четвъртото тримесечие.
По подобен начин се прогнозира умерен растеж за 2021 г. (+ 1%).
Спадът в производството на други домашни птици, различни от пилешко (патици, токачки, гълъби или пъдпъдъци), ще продължи до края на 2020 г.

изземане, пилешко месо, Agrozona.bg8,5% спад в износа през първата половина на 2020 г.

Износът на птици рязко намаля през първата половина на годината с -8,5% на годишна база, включително спад от 12% за Великобритания и от 5% за други дестинации, с изключение на Филипините, където се отчита увеличение с 20%.

Забраните за внос от Полша, свързана с огнищата на птичи грип в страната, постепенно се вдигат. Износът от ЕС се възстановява постепенно, като все още намаляват с 6% през 2020 г., но се очаква да се преврне в умерено положителнен през 2021 г. с увеличение от 1%.

15% по- малко внос

Вносът е намалял през първата половина на годината с 15% на годишна база, поради по-ниското търсене наптиче месо от хранителни услуги, основният клиент за вносни домашни птици. Ключовите доставчици, включително Бразилия, продължават да пренасочват пратките към Китай. Очаква се вносът да спадне с 12% през 2020 г. и да се възстанови отново през 2021 г., като дори  покаже увеличение с 6%.

Потреблението на месо от птици вероятно ще увеличи през 2020 г. до 23,7 кг на глава от населението, като това показва ръст от 1,5% спрямо 2019 г.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама