Утре уточняват вноса и транзита на зърно и храни от Украйна

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

С Румъния и България се подготвя механизъм на проверка и одобрение на 4 групи украински продукта, каза министър-председателят на Украйна Денис Шмихал

На 26 септември беше подписана резолюция за въвеждане на механизъм за проверка и одобрение на 4 групи украински селскостопански продукта за пет съседни страни, съобщи министър-председателят на Украйна Денис Шмихал по време на заседанието на кабинета на министрите. Украйна подготвя съответните документи с Румъния и България.

„Тези страни не са нарушили търговските правила на Европейския съюз и Споразумението за асоцииране и не са въвели едностранни ограничения. Благодаря ви за това, Украйна високо цени отговорното партньорство“, каза Денис Шмихал.

Ръководителят на украинското правителство подчерта, че за разрешаване на зърнената криза Украйна представи механизъм за проверка и разрешаване на четири вида селскостопански продукти, който беше подкрепен от Европейската комисия. На 28 септември ще се проведе следващото заседание на координационната платформа по въпросите на вноса и транзита, на което се планира финализиране на представените предложения.

„4 държави разработили украинския план изразиха своите конструктивни коментари и предложения и са готови за обсъждане. И само една държава е против. За съжаление… Нямаме нито логично, нито икономическо обяснение за това“, отбеляза украинският премиер.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements